Български център на жените в технологиите (BCWT) е мястото, където бизнес, академичен, правителствен и неправителствен сектор си подават ръка и работят заедно за увеличаване професионалното участие на жени в сферата на информационните и комуникационни технологии, стимулиране на предприемаческата култура, лидерството и създаването и реализирането на иновативни проекти.

Срещаме ви с две жени, членове на BCWT, преподавател и студент от ТУ-София, представители на различни поколения, които твърдят, че технологиите много повече ги свързват, отколкото ги разделят. Паолина Дончева и проф. Боряна Делийска споделиха с нас техните визии за бъдещето и за ролята на технологиите в него.

 

Проф. Боряна Делийска, хоноруван преподавател по Компютърни науки в ТУ-София, член на BCWT

 

Бъдещето принадлежи на образованите млади хора“

 

 Опишете се с 3 думи.

Енергична, идейна, припряна.

 Какво са за вас технологиите?

Те са моят живот! Това съм правила винаги, след като съм завършила образованието си. По-конкретно – компютърните технологии.

 Има ли традиции в технологиите или технологиите рушат традициите?

Зависи от сектора! В някои има, в някои-не!Например, у нас в електро-индустрията има дълга традиция. В компютърните науки мисля, че сега се създават. Но технологиите могат и да рушат традициите. Например, Facebook е ярък пример.

 Мислите ли, че технологиите са „мъжки свят“?

Не мисля. По-скоро „мъжкият свят“ се изразява в управленските функции. Жените са по-добри в изпълнителските функции или поне, все още така се смята.

Бъдещето принадлежи на … ? Защо?

На младите хора, защото те ще го съградят! Най-вече на образованите млади хора, защото образованието води до прогрес. Техническият прогрес е ясен, той стои в дъното на всичко. Без него няма друг прогрес.

Мислите ли, че нещо трябва да се промени в ИКТ сектора?

Да, трябва да има повече българско присъствие. У нас преобладават чужди фирми, чужди мениджъри в тази област. Трябва повече самочувствие. Трябва и IT образованието да бъде силно застъпено. Към момента то не е задоволително.

Свързват ли технологиите поколенията или ги разделят?

Разбира се, че ги свързват! Светът става все по-достъпен във всяко едно отношение чрез тях. Като разстояние, като подаване на съобщение, на знание и т.н. С тях светът се смалява, бих казала и става по-видим.

Има ли успяла жена във вашата професия, на която се възхищавате и която ви вдъхновява?

Да, проф. Кети Пеева, също така мои колежки в университета като проф. Нина Синягина, проф. Пламенка Боровска и още много други.

 

 

Паолина Дончева, студентка по КСТ на немски език в ТУ-София, член на BCWT 

 

„В технологиите няма граници“

 

Опиши се с 3 думи.

Различна, креативна и IT.

 Какво са за теб технологиите?

Технологиите са поле, в което хората нямат никакви граници, където и да се намират. Те са това, което ти дава право да бъдеш каквото поискаш! Когато бях малка, аз търсех нещо различно и установих, че технологиите ти дават правото да имаш идеи, да ги развиваш и с тяхна помощ да получиш добро решение да помогнеш на останалите и да развиеш света!

 Има ли традиции в технологиите или технологиите рушат традициите?

Няма традиции! Технологиите се променят непрекъснато, винаги се появява нещо ново. Може би нещо като традиция се явява мисленето на хората, че технологиите са за мъжката част на обществото. Това, обаче не е така. Жените също могат да бъдат, и са, добри специалисти в тази област.

Мислиш ли, че технологиите са „мъжки свят“?

Категорично не! Аз самата съм доказателство за това!Не би било разумно да поставяме някакви граници!

 Бъдещето принадлежи на … ? Защо?

На техническия свят! Както знаем, 21-ви век е векът на технологиите, защото с тях животът ни се улеснява, те са ни жизнено важни! Използването на компютър, например, се налага в много професионални сфери, за да бъде ефективна човешката дейност.

Трябва ли нещо да се промени в ИКТ сектора?

Може би стереотипът, че мъжете са силните там. Трябва да има повече спонсори за младите таланти в тази сфера, защото креативността е именно в тях, в нас студентите, и да има ментори, които да ни помагат да развиваме идеите си, знанията си в областта!

 Свързват ли технологиите поколенията или ги разделят?

Свързват ги, защото много от хората в България отиват да работят или да учат в чужбина, и съответно техните близки, които са у нас, ако нямаше технологии, например интернет, или мобилни телефони, щяха много по-трудно да поддържат контакт с тях от разстояние. Те могат да комуникират благодарение на технологиите всеки ден!

Има ли успяла жена в ИКТ сектора, на която се възхищаваш и която те вдъхновява?

Председателката на Български център на жените в технологиите, г-жа  Саша Безуханова, както и проф. Живка Овчарова. Това са две успели жени в моята област, които наистина ме вдъхновяват и ми дават стимул да се занимавам с моята професия.

Иван Колев,

Надежда Дерменджиева

(Материалът е публикуван и във в. „Нов технически авангард“, 6/2013г.)