Български център на жените в технологиите призова своите членове и цялата технологична общност да подкрепи националните отбори по математика и информатика като дари средства за инициативата „Подкрепете златните деца на България“ на Софийска математическа гимназия (СМГ).  Едва 30% са момичетата сред учениците от 6 до 12 клас, които се включват в отборите на България по математика и информатика, по данни на СМГ.  Призивът на Български център на жените в технологиите беше отправен по време на  кръгла маса „BCWT среща лидерите: 3D“, проведена по повод една година от създаването на организацията. Повече информация за инициативата може да бъде намерена на страниците на фондация „Помощ за благотворителността в България“ и на Софийска математическа гимназия.

 

В периода 2000-2013г. учениците от СМГ са донесли на България общо 45 златни, 67 сребърни и 18 бронзови медали от различни Балкански и международни олимпиади и състезания по математика и информатика (САЩ, Япония, Мексико, Казахстан и т.н.). Всяка година около 40 талантливи деца участват в олимпиадите, като средната сума, необходима на всяко дете, за да се включи в състезанията, е 2000лв.

 

Инвестиране в следващата генерация млади учени, стимулиране участието на жени във високотехнологичното производство чрез образование, което дава конкурентни умения и квалификации, по-голямо участие на жените в лидерството в ИКТ, насърчаване на предприемачеството сред младите хора – това са част от задачите, които Български център на жените в технологиите си поставя, стана ясно от изказването на Саша Безуханова, председател на организацията. „Убедена съм, че каузата, която избрахме да подкрепим, ще допринесе за повишаване конкурентоспособността на България в европейски и глобален план. Инвестицията в младите хора и тяхното образование е възможно най-разумната, която не само можем, но и всички ние трябва да направим“, добави тя.

 

Една година от своето създаване Български център на жените в технологиите отбеляза и с три вдъхновяващи презентации, представени от Цветелина Тенева, основател на Институт за предприемачи; Валентина Маринова, специалист по дигитален маркетинг и писател; Фанка Василева, програмист и съ-основател на сайт за онлайн размяна на книги. Модератор на дискусиите беше Милена Думанова, зам. председател на Центъра.

Да подкрепим златните деца на България – презентация