За три месеца Моряна Филипова е създала модна линия с фолклорни елементи, която вече продава онлайн

 

Платформи за граждански инициативи и училищни състезания, мода, маркетинг консултации и арт музикална кутия са само част от бизнес идеите, които десет млади дами представиха от подиума на Студио 5 на 1 април. Там се проведе церемонията по награждаване на финалистките в конкурса Entrepregirl v4.0, който Българският център на жените в технологиите организира за четвърта поредна година.

Конкурсът е единственият по рода си в Европа и насърчава предприемачеството сред момичета и жени между 16 и 25 години. Провеждането му е подкрепено от организации като Български фонд за жените, Start It Smart, Асоциацията на българските лидери и предприемачи ABLE, Junior Achievement Bulgaria, DEV.BG, Founders Institute и The Business Institute. Генерални партньори на събитието са технологичните компании Dell EMC и SAP.

В четвъртото издание на Entrepregirl се включиха 29 момичета с разнообразни проекти, които можете да разгледате на страницата на конкурса. Конкурсът се проведе на два етапа. До 16 март всяко момиче имаше възможността да кандидатства през онлайн апликационна форма. Жури с представители на партньорските организации, които са част от предприемаческата еко-система, прегледа всички идеи и предварително избра десет проекта-финалисти. Седмица преди финала момичетата участваха в специална работилница “Десет правила от етикета на стартъп света”, на която Жанет Тодорова от Founder Institute ги посъветва как да представят идеите си по завладяващ начин и кои са най-важните елементи от стартъп културата.

За пръв път тази година журито реши да поощри всички участнички, поради което нямаше традиционните две места за подгласнички. Наградите в конкурса Entrepregirl v4.0 включват стипендия за Marketing Management Master Class, програма на Бизнес институт (The Business Institute), както и 10 ваучера за 50% отстъпка от курс на института. Български център на жените в технологиите (BCWT) предостави едногодишно менторство и членство. Една специална поощрителна награда за „Красавицата и Вяра“ – участие в CEE Startery 2017, както и Design Thinking сесия за 10-те финалистки, предоставят от SAP. Две пълни стипендии за момичета с технологична идея в новия сезон на преакселераторската си програма пък дадоха Founder Institute. Start It Smart наградиха две участнички с пълни стипендии за 7-ми сезон на своята преакселераторска програма, а ABLE се ангажира с менторски курс по предприемачество. Курс за развитие на лидерски качества и умения организира за наградените Български фонд за жените. Наградите не свършват до тук, Junior Achievement Bulgaria предоставиха едно място в курс по Е-commerce, както и менторство и помощ при реализацията на бизнес идеята на една от участничките.

Вижте видеото и усетете част от атмосферата на този вълнуващ финал и награждаване:

Статията е публикувана на сайта на MOVE.BG