На 28 април отпразнувахме международния ден на момичетата в ИКТ сектора (International Girls in ICT Day), участвайки в конференция, част от глобална инициатива, провеждаща се едновременно по целия свят. Конференцията бе организирана от Европейската комисия и Международния съюз по телекомуникации ITU, съвместно локални и международни партньори като Български център на жените в технологиите (BCWT), EduTechFlag, Coding Girls, DIGITALEUROPE, Digital National Alliance и Университет за национално и световно стопанство (УНСС), където събитието се проведе.

Girls in ICT Day се чества ежегодно по целия свят, стремейки се към повишаване на осведомеността относно нарастващото значение на компютърните и дигитални умения. Инициативата има за цел да създаде глобална среда, която да оправомощава и насърчава момичетата и младите жени да се насочат към кариера в сферата на информационните и комуникационните технологии (ИКТ).

Към днешна дата, повече от 300 000 млади момичета и жени са взели участие в повече от 9 000 чествания на International Girls in ICT Day в 166 държави по света.

По покана на еврокомисар Мариа Габриел, над 60 момичета на възраст между 11 и 16 години от училища от няколко български града имаха възможност да придобият знание и умения в областта на технологиите чрез практически работилници по роботика (Технократи), програмиране (Coding Girls) и разработване на приложения (EduTechFlag).

„Такива инициативи са един от ефективните начини да им покажем, че специалностите, свързани с информационни и комуникационни технологии, инженерни и природо-математически науки, са и за тях“, заяви Мария Габриел в своята реч.

Междувременно, в съседната зала се проведе панелна дискусия съвместима по тематика с Цел 5 от 17-те цели за устойчиво развитие на ООН – „Постигане на равенство между половете и равни права за всички жени и момичета“, като бяха обсъдени ролеви модели и добри практики от България и света, които да бъдат прилагани вбъдеще, обхващайки ролята на индустрията и гражданското общество за изграждане на равни възможности за момичетата.

Дискусията бе модерирана от г-н Ярослав Пондър, ръководител на „Международния съюз по телекомуникации“ (ITU) за Европа, а част от участниците в нея бяха Зорница Русинова – заместник-министър на труда и социалната политика, Иван Димов – заместник-министър на образованието и науката, Саша Безуханова – основател на BCWT и MOVE.BG, бизнес инвеститор и филантроп, Нели Илиева – директор продажби „Корпоративни клиенти“ в DELL EMC България и редица други специалисти в областта.

България има един от най-високите дялове от участието на жените в сектора на ИКТ в Европа. По този повод, дискусията послужи като възможност за обсъждане на начините за постигането на по-голям дял на жените специалисти по ИКТ и определи най-добрите български практики, които да бъдат споделяни между другите европейски страни, като установените резултати за бъдещи действия ще бъдат отразени в доклад.

Специално впечатление направи най-младият гост на конференцията и участник в панелната дискусия Тайра Ридваева, която едва на 9 години има зад гърба си редица спечелени национални и международни конкурси в сферата на компютрите и технологиите, а наскоро получи награда от SoftUni за свой личен проект. За него и за други интересни случки от нейния живот ще ни разкаже съвсем скоро в интервю, което ще можете да прочетете на нашата страница.

Участниците в практическите семинари, проведени по време на конференцията, също бяха наградени със сертификати за доброто представяне. Дипломите бяха лично връчени от комисар Мария Габриел и генералния секретар на Международния съюз по телекомуникации (ITU) г-н Хoулин Дзаo (Houlin Zhao), който бе почетен гост на конференцията и уачстник в панелната дискусия.

Панелната дискусия бе документирана по изключително интересен и иновативен метод наречен Live Sketching, базиран на принципа “Put down the smartphone and pick up a pencil”, WSJ, или „Срещата на дигиталния свят с този на изкуството и молива.“ Артистите, слушайки и наблюдавайки дискусията, пресъздадоха визуално всеки един компонент от нея на бялото платно, което успешно отразява голямата картина на целите, идеите и намеренията за конкретно действие. Така, след успешно-провелата се конференция, успяхме да оставим следа не само в съзнанието на участниците и гостите, но и нагледно „начертахме“ пътя, по който така целеустремено, с ваша подкрепа, вървим.