София, 07 ноември 2013 г. – Лично Вицепрезидентът на Европейската комисия и еврокомисар по дигиталната политика Нели Круз връчи на Саша Безуханова, председател на Български център за жените в технологиите, престижната награда Digital Woman Award за 2013. Церемонията по награждаването се състоя по време на Пленаранта сесия за ИКТ 2013 – най-мащабното събитие за информационни и комуникационни технологии в Европа, което се провежда днес в гр. Вилнюс, Литва.

Digital Woman Award или както вече ще се нарича наградата Аda Award на лейди Ада Лавлейс – първата жена-програмист в историята, отличава личности и организации с изключителен принос в областта на информационните технологии, научно-изследователската дейност и стимулирането на повече момичета и жени да се образоват и реализират професионално в сферата на ИКТ.

„Наградата е сериозно признание за усилията на Български център на жените в технологиите за увеличаване на професионалното участие на жени в сектора на информационни технологии. Приемам я и като голяма отговорност и ангажимент за ролята, която България може да играе за предоляването на недостига на ИТ специалисти, увеличаване на икономическия растеж на страните от ЕС и конкурентоспособността на Европа като цяло.“ каза Саша Безуханова по време на награждаването.

Наградите са учредени от европейската неправителствена организация Zen Digital Еurope в партньорство със Съвета на обществата на професионалистите в областта на инфрорматиката (Council of European Professional Informatics Societies – CEPIS), Digital Europe, Европейския център на жените в технологиите и Европейската мрежа на училищата (European Schoolnet). Другите две фаворитки за наградата са Геке Розиер от Холандия – автор на книгата „Ronde women in ICT“ посветена на кариерите на жени в ИКТ среда и Кари Филбин, учителка по ИТ от Великобритания, която създава колекцията от видео блогове, интервюта и уроци Geek Girl Diаries, чрез които насърчава момичета да се обучават и правят кариера в ИТ и академичнита област.