Татяна Миткова е съосновател и управител на ClaimCompass – стартираща фирма, която помага на самолетни пътници да получат парично обезщетение при проблеми с полет. Родена в София, завършва 91-ва Немска Езикова Гимназия, след което следва право в Свободния университет в Берлин. В момента работи за ClaimCompass от немската столица, но често намира поводи за пътуване до България и по света. Последният такъв бе участието на стартъпа на регионалния финал на предприемаческото състезание Get in the Ring: Източна Европа, организирано от АBLE, на което станаха регионални финалисти. След по-малко от месец им предстои поредната битка на световния ринг в Колумбия, където се провеждат международните кръгове. Стискаме им палци!

 

Благодарни сме на Татяна, че се осмели да ни разкаже как е стигнала до момента, в който е започнала да реализира мечтите си.

 
Каква искаше да станеш, когато пораснеш?

 

Мечтаните ми професии включваха: пират, детектив и археолог.

 

А сега каква искаш да станеш?

 

В момента се реализирам като предприемач и се интересувам както от социално предприемачество, така и от предизвикателството да развиеш успешен и печеливш бизнес.

 

Кога осъзна, че искаш да се захванеш с реализиране на идеите, които имаш и да се гмурнеш в света на предприемачеството?

 

Освен, че живея в Берлин, който от няколко години се смята за стартъп столицата на Европа, съм обградена от стартъп-ентуиасти, които ме мотивираха да започна с ClaimCompass. Всичко стартира като малък проект, който развивахме в свободното си време. След като валидирахме идеята и си доказахме, че в това начинание има смисъл и потенциал, с останалите ми колеги започнахме лека-полека да елиминираме други ангажименти от ежедневието си. В момента аз и съдружникът ми Велизар работим за ClaimCompass на пълен работен ден (като повечето стартиращи бизнеси, по доста повече от 8 часа на ден).

Преди ClaimCompass имах удоволствието да се запозная със социалното предприемачество в действие чрез членството ми в Обединени идеи за България и участието на различни събития. Друг полезен опит беше www.faq4uni.com и съпровеждащата го Facebook група, с които помагаме на кандидат-студенти да се ориентират при избирането на специалност и да се справят сами с целия процес на кандидатстване в чужбина.

 

Трудно ли беше да се осмелиш и да вземеш решение?

 

Решението да се концентрирам върху ClaimCompass беше постепенно, логично и подкрепено с доказателства, че бизнес моделът работи. Съветът ми към младите предприемачи е да се опитат да намерят колкото се може повече доказателства, че идеята им решава конкретен проблем, че е приложима и че ще бъде полезна на някого. В такива случаи човек лесно се осмелява да вземе решението да започне да развива идеята по-сериозно.

 

Разкажи ни за най-трудния момент, през който си минала досега, в професионален аспект?

 

Не мога да определя „най-трудния“ момент – във всяко начинание – лично, професионално или академично, има предизвикателства и трудности. Важното е да не се оставяш на негативните емоции и да намираш конструктивен начин за справяне с трудностите.

 

А какво ти помогна да се справиш с това предизвикателство?

 

В последните години все повече се уча да ценя и използвам мрежата си от контакти. Никой не може да бъде експерт по всичко, а дори и в нещата, от които си мислим, че разбираме, винаги може да станем по-добри чрез обратна връзка от други хора. Напоследък, особено при работата с ClaimCompass, много ми помагат съветници и ментори от различни сфери. Много ценна е и подкрепата на близките ми хора, която ме мотивира да продължавам да правя това, което искам.

 

Какво те мотивира, когато ти е много трудно?

 

Представям си желания краен резултат и го визуализирам наум, запретвам ръкави и се старая да не се оплаквам. Ако ми е много трудно и изпитвам съмнения, говоря с някой от мотивиращите си близки приятели и търся съвет.

 

Какво ти е донесла досега тази смелост?

 

Прекрасно е, когато идеите се материализират и започват да дават резултати, които можеш да видиш, пипнеш или усетиш. Работата с невероятния ми екип в ClaimCompass, всеки получен позитивен коментар от клиент, на когото сме помогнали да получи обезщетение, ми носят удоволствие и още повече мотивация за всичко, което предстои.

По-трудно ли е за нас, момичетата, да сме предприемачи?

 

Не! Независимо от пола си, всеки трябва да се опитва да реализира идеите си. Макар да има много изписано и изговорено по темата за „мъжкия свят“ на бизнеса, до момента не съм срещала трудности заради това, че съм жена или възрастта си. Вярвам, че ако се докажеш като способен и активен кадър, твоите колеги, партньори или инвеститори ще те оценят по качества.

 

Смяташ ли, че светът на предприемачеството и технологиите е мъжки свят?

 

Не можем да спорим със статистиката – технологиите и предприемачеството все още са сфери с преобладаващо мъжко участие. Но днес, повече от всякога досега, това се променя с бързи темпове. Надявам се да виждам все повече дамско присъствие в бизнеса – не само безплатни билети за събития или класации с влиятелни жени в бизнес списанията, а повече истински примери от живота.

 

А какво предимство ни носи това, че сме момичета в него?

 

Не знам дали за съжаление, но мисля, че понякога това, че си жена, ти помага да запълниш екзотична квота и да направиш впечатление заради пола си. Забелязвам го сред други стартъпи, като една от малкото жени на събития или състезания. Вече съм срещала коментари като „Добре, че си тук/че участваш, за да има и женско присъствие“.  Едно от предимствата, които забелязвам е, че жените създават контакти по-ефективно една с друга, че се подкрепят взаимно и са готови да си помагат и споделят опит.

 

Какъв съвет ще дадеш на участничките в Entrepregirl v3.0?

 

Бъдете смели, не спирайте да се развивате като личности и професионално, не се притеснявайте да търсите съвети от по-опитни или възрастни ментори, експериментирайте с различни неща (учене, работа, пътувания, нови хора), за да намерите себе си! Осмелете се и кандидатствайте!

 

* За третото издание на първия у нас конкурс за млади момичета предприемачки Entrepregirl v3.0 научете повече и се осемлете да кандидатствате!