Комуникацията на науката – разбираемото, интригуващо представяне пред ненаучна аудитория, е все по-голям приоритет на учените по цял свят. Така те не просто променят съществуващите стереотипи за учения като „очилат мъж в бялата престилка, който прави странни неща“, но всъщност оправдават нуждата от публична инвестиция в изследователска дейност.

Регистрирайте се онлайн и вижте подробности за конкурса.

Какво представлява FameLab?

 

FameLab е вълнуващ конкурс, който търси да откри новите лица на науката по целия свят. Провежда се за 10-та поредна година, участват над 35 държави от 5 континента, а до момента над 7000 учени са представяли идеите си. Подкрепящите организации и институции са над 200!

  • Отворен е за всеки, който учи или работи в областта на науката, технологиите, инженерни науки или математика.
  • Форматът на конкурса напомня популярни ТВ конкурси – всеки има 3 минути, за да очарова журито и публиката с интересно поднесена наука.
  • Изпълненията се оценяват по трите „златни правила“ на FameLab – научно съдържание, разбираемост, харизма.
  • Конкурсът в България се провежда с много партньори, а по света – с NASA, CERN, министерства на образованието, научни центрове, водещи университети и академии.

Как работи FameLab?

FameLab открива, обучава и помага на млади учени да говорят за своята наука публично, ясно и ефективно, пред зрители и медии.

  • Избират се 10 национални финалисти от кастингите в страната.
  • Всички те преминават през майсторски клас по комуникационни умения с британски и български обучители.
  • След обучението се провежда Национален финал, където се избира 1 победител, който ще представлява България на международния финал в Обединеното Кралство.
  • Конкурсът е съпътстван с медийни изяви, които представят науката пред широка публика!
  • На международния финал се срещат младите учени от целия свят.

Какво казват участниците?

„След FameLab настъпи абсолютен обрат – медийният интерес, предизвикателствата, пред които съм се изправял, за да говоря интересно и същевременно достъпно пред аудитория ми дадоха невероятната възможност да участвам във вълнуващи събития, да натрупам опит, който е полезен във всяка една област от живота ми.“ 

Георги Балджиев (биолог, гл.експерт БАБХ) 3-то място 2007г., член на журито

„Много приятелства, незабравими мигове и безценен опит, който е не по-важен за кариерата ми от самите познания, които получих в Химическия факултет на СУ. Спечелих възможността да израсна като комуникатор на науката, докато израствах като учен.“

Божидар Стефанов (докторант, Университет Упсала, Швеция) финалист 2009г.

Къде можете да видите презентации на участници от минали години?

Изпълнения на националния финал (от 2014г.) или конкурса „All Stars„, който се състоя през 2015г. за спечелилите 2-ро и 3-то място през годините.

Международният конкурс – и финал – се провежда във Великобритания.

Много от FameLab-ърите (както ги наричат) биват канени на TEDx-ове. Леон от Англия, Йоана от Полша, Никос от Кипър, Карим от Египет, други стават идеалните водещи.

Победителят на FameLab в Испания на TEDx, участник и в големия портал. През 2015г. бе гост на Софийския фестивал на науката. През 2016г. на фестивала ще дойде ирландският победител на FameLab от 2012г, който е и международен победител, и който – съвсем естествено – също е TEDx презентатор.

Регистрирайте се сега за участие в кастинг на 27-ми февруари, за да имате достатъчно време да се възползвате от помощта, която получават кандидатите преди явяването си!