BCWT развива женското предприемачество

В началото на годината четири български момичета-предприемачи взеха участие в международен обмен на опит в холандския град Омен. Там те имаха възможност да споделят и доразвият своите предприемачески идеи, както и да срещнат други млади жени, посветили времето и енергията си на свои собствени стартъп начинания. В десетдневната програма от обучения и уоркшопи участничките заедно с домакините от неформалната група за подкрепа на млади лидери Bees Empowered идентифицираха и адресиха основните препятствия, с които се сблъскват жените-предприемачи в различни държави от ЕС, техните възможни решения, както и различни начини да бъдат стимулирани дамите да стартират свои бизнеси.

Обменът се осъществи с подкрепата на Българския център на жените в технологиите по програмата Erasmus+, а българските представителки бяха избрани след конкурс са близо 50 участнички. В резултат на съвместната работа от обмена предстои и реализирането на онлайн наръчник за жени-предприемачи, който ще подготвя момичетата за предизвикателствата пред един стартъп и стъпките, които да предприемат, за да реализират идеите си и да намерят финансиране. В Омен българската група имаше възможност да посети различни коуоркинг пространства и да се срещне с млади холандски предприемачи.

Защо именно предприемачество и с какъв нов опит се прибраха от обмена в Омен българските предприемачки? Приятно ни е да ви ги представим – Христина, Веселина, Цветелина и Симона!

До 16 март всяко момиче, което има идея и не се страхува да я сподели, може да се включи в надпреварата на BCWT за момичета-предприемачи Entrepregirl v4.0 на страницата на конкурса www.entrepregirlbg.com

 

Христина Ангелова

Защо предприемачество?

Предприемачеството е начин за себеутвърждаване, самостоятелност, самодисциплина, възможност за промяна и начин на живот. Вярвам, че за всички ни е така. Нашата идея е за създаване на онлайн бизнес платформа, която да се превърне в нов вид електронна трудова борса и да помени изцяло пазара на труда в България.

Какво научи от обмена в Омен?

От обмена в Омен си тръгвам доволна и щастлива – запознах се с разнообразни личности, с някои от които ще остана приятел завинаги. Изключително съм благодарна за подхода и дипломатичността на организаторите – бяха открити за всякакви дискусии, предложения и съвети – винаги е хубаво, когато като участник може да допринесеш и обогатиш едно обучение. Най-силен отпечатък у мен остави една игра на кубчета. Звучи елементарно и детско, но нима именно децата не са тези с най-много въображение? Тази игра хвърли изцяло нова светлина върху предприемачеството за мен и ме накара да се замисля за многообразните аспекти и взаимоотношения, нужни при изграждането на една мечта или бизнес. Благодарна съм на BCWT за възможността да съм част от този обмен, както и на целия български екип. Мисля, че успях да вдъхновя много млади жени и да докосна емоциите им по неочакван начин чрез моята лична история. Успях да предам и част от уменията си в сферата на презентациите. С радост бих участвала в подобен проект отново, а защо не след време да застана от другата страна – на обучаващия? Никой не знае коя е следващата ни крачка, но тя зависи само от нас!

 

Веселина Георгиева

Защо кандидатства и как обмена на знания и опит помогна да развиеш идеята си?

Кандидатствах за програмата, защото съм привлечена от нейния формат и цялостна идея. Смятам, че в процеса на обмен на знания и опит се раждат големите съвместни идеи. Беше предизвикателство, но и првилегия, защото научих много за предприемачеството и за себе си. Зададох си въпроси, които не си бях отправяла  преди. Но също така това пътуване ме научи да ценя качествата, които вече притежавам като човек, приятел и колега. Вярвам, че най-ценното от такъв тип преживявания са  вдъхновяващите хора, които срещаш и следата, която оставяте един в друг.

Тяхната реализиция от своя страна е по-бърза и успешна, особено при работа с млади и мотивирани дами, които споделят общи ценности и желание за реализация. В този ред на мисли вярвам, че и моята идея ще претърпи развитие и ще се избистри.

Защо предприемачество?

Предприемачеството е съвременното предизвикателство в социален и материален аспект, пред което се изправя всеки човек с мотивацията да създаде нещо свое и да го развива. Рисковете, които се поемат, са дръзки и понякога дори наивни, но си струват, ако каузата е истинска и би спомогнала за положителната промяна в обществото. Опитът в сферата на формалното обучение ми показва, че не е задължително да имаш икономическо или бизнес образувание, за да си добър предприемач. Предприемачът е визионерът, който не се страхува да опита и има търпението да види резултатите от труда си.

 

Цветелина Панталеева

Как този обмен на опит ти помага да развиеш идеята си?

Никой не се е родил научен и никой не живее във вакуум. Срещата с хора, които са достатъчно близки до теб като мироглед и достатъчно разнообразни в опита и интересите си е безценна и е предпоставка за раждането на безценни идеи и общо обогатяване. Този обмен и изключително специален за мен, тъй като подкрепя и овластява жените като представителки на бизнеса да са в центъра на процесите и развитието. Крайно време е жените да са основна част от бизнеса и да дават положителен пример на бъдещите дами.

Защо предприемачество?

Пред мен никога не е стояла дилемата предприемач или не. Предприемачеството е опияняващ начин на живот и работа. Дава ти възможността да работиш по темите и в сферите, които те вълнуват най-много, да създадеш организационна култура, която да съвпада с ценностите ти, както и да привлечеш хора, които са като теб в екипа си.

 

Симона Попова

Защо предприемачество?

Един ден просто се събудих и реших, че повече няма да работя за никой и ще правя само неща, които ме вдъхновяват и ме карат да се гордея сама със себе си.

Какво си взе от този обмен и с какво участието ти бе най-ценно?

Кандидатствах защото ми хареса идеята да се запозная с други жени предприемачи с подобни идеи на моите, да поговорим за опита ни и да разбера и техните истории.

Взех си много положителни емоции, запознанства с интересни млади дами, които искат да се развиват и да помагат на другите. Взех си едно приятно изживяване, научих нови неща за себе си и някои уроци, които ще ми помогнат за бъдещото ми развитие в посоката, към която съм не насочила. Смятам че успях да помогна на част от момичетата чрез разговори, обмен на опит и съвети, както и в съвместната ни работа като екип. Ще ми остане един хубав спомен и ще очаквам с нетърпение да чуя и видя как всички тези 40 идеи ще станат реалност.

 

Статията е публикувана на сайта на MOVE.BG