[…] Любовта е в основата на всичко.  Аз израснах в семейство с любов и създадох семейство, в което да даряваш и получаваш обич и подкрепа е естествената среда, в която да живеем заедно. Дълго време мислех, че това е  нормата  за всички. Работейки за различни социални каузи, разбрах, че съм грешала.  Съществуващите стереотипи и личностни  ограничения лишават много деца от подкрепата на родителите им и твърде много жени – от любовта и уважението на семействата им.   Днес в обществото ни  все още битуват ограничителните нагласи кои са „подходящите“ цветове, играчки и образование за децата ни, както и кои са  „приетите“ социални роли за мъжете и жените.  Днес в Европа не достигат хиляди  квалифицирани IT специалисти, защото „момчетата са по-добри по математика, а момичетата – по литература“. Момичетата се отказват от кариерата си преди още да я започнат , тъй като е прието, че „жените работят вкъщи, а мъжете… в работата си“.  Тези стереотипи са причината жените да търпят домашно и сексуално насилие, а мъжете да забравят, че им е позволено да показват чувствата си.

 

Любовта и уважението към нуждите и мечтите на човека до теб предпоставят пътя  на неговото, на общото ни,  щастие и благоденствие . Така заедно ставаме и по-свободни.

 

Свободата, заедно с любовта, са  основополагащи за щастието и удовлетворението от  живота. Преди години, заради ограниченията на комунистическия режим в България, не можах да следвам външна търговия, за което истински мечтаех. Вместо това се дипломирах  като магистър по електроника. Започнах работа в тази област и наистина се справях много добре, но не бях най-добрата. След 1989 г. имах свободата да избирам и промених кариерата си в посока на външната търговия. Бях там, където исках да бъда. На 26-годишна възраст станах изпълнителен директор. На 32 бях генерален директор на Хюлет Пакард (HP) за България. И бях най-добрата. Беше като игра – в продължение на 10 от общо 11-те години, през които ръководих компанията в България, HP беше най-силна на пазара, оценена като най-добър IT работодател на Балканите. Екипът ми беше шампион – 7 проекта, които осъществихме за пръв път в България, се превърнаха в най-добри практики в корпорацията и бяха мултиплицирани по света.  Две години посветих на каузата HP да разпознае и избере  България за стратегическа  инвестиция. Днес държавата ни е един от седемте ключови центъра за инженерни и маркетингови услуги на  HP  в света  и компанията осигурява работа на повече от 5000 високо квалифицирани специалисти. Тази инвестиция беше основополагаща за развитието на целия IT сектор в страната.

 

Тази мисия беше изпълнена.  Доказахме, че това може да се случи в България. […]“

„Реши се“ (Lean In) от Шерил Сандберг се издава на български от издателство „Сиела“. Поръчайте книгата от тук – http://www.ciela.com/ciela_books/ustremi-se-zhenite-rabotata-i-voljata-za-liderstvo.html