София, 20 ноември 2013г. – Саша Безуханова, основател на Български център на жените в технологиите и председател на борда на директорите на Джуниър Ачийвмънт България, учредява награда Entrepregirl за момичета, постигнали високи резултати в областта на предприемачеството и иновациите, финансирана лично от нея. Инициативата бе обявена по време на националния форум „Нова визия за образованието и предприемачеството“, организиран от Джуниър Ачийвмънт България по повод Световната седмица по предприемачество, 18-24 ноември 2013г.

 

Entrepregirl 2014 е вдъхновена от наградата Digital Woman of Europe 2013, която Саша Безуханова получи от вицепрезидента на Европейската комисия и еврокомисар по дигиталната политика Нели Круз по време на форумa ICT2013 – Digital Agenda for Europe.

 

„Наградата Entrepregirl е част от усилията да се развива предприемаческата култура в България, да се насърчават младите хора да стартират свой собствен бизнес, да се стимулират момичетата да избират кариера в областта на технологиите и иновациите и да поемат управленски роли в ИКТ сектора. Вярвам, че инициативата ще допринесе за увеличаване професионалното участие на жените в сферата на високите технологии и за преодоляване недостига на ИТ специалисти, което ще повиши конкурентоспобността както на България, така и на страните от Европа като цяло“ каза Саша Безуханова по време на форума.

 

В началото на 2014г., след провеждане на конкурс за предприемачески идеи, награда Entrepregirl ще бъде връчена на момиче на възраст от 16 до 23г. и ще включва стипендия за алтернативната ЕмБиЕй (AMBA) програма на Бизнес института за предприемачи (The Business Institute), едногодишно менторство и членство в Български център на жените в технологиите (BCWT).