Български център на жените в технологиите мобилизира потенциала на млади момичета и жени за професионална реализация в ИКТ сектора

 

 

20 000 софтуерни специалисти ще са необходими на България към 2015г[1]. В Европа броят на търсените ИТ кадри надхвърля 900 000. Едно от решенията за създаване на висококвалифицирани кадри в сектора на ИКТ е мобилизирането на потенциала на младите момичета и жените за професионално развитие в индустрията. За тази кауза вече две години активно работи Българския център на жените в технологиите. Постигнатите резултати и бъдещите насоки в дейността си представи организацията на Кръгла маса, която се проведе в София.

 

„Потенциалът на жените в ИКТ за увеличаване на конкурентоспособността на България и Европа е сериозен. По изследване на ЕК мобилизирането на пълния потенциал на жените в ИКТ професии ще донесе 9 млд. Евро допълнителен БВП на Европа. Ние искаме България да има съществена роля в генерирането на този икономически ефект. Важно е за конкурентоспособността на Европа в света, важно е за просперитета на България.Убедена съм, че благодарение на обединените ни усилия с бизнеса, сродни организации, образователни и държавни институции, ние допринасяме за развитие на жените в инженерните професии, тяхната квалификация и научен принос в областта на ИКТ в страната. Програмите ни за въвеждане на деца в ИКТ сферата, конкурсът Entrepregirl за стимулиране на женското предприемачество, ежемесечното представяне на жени-лидери в професията са разпознати като добри практики  и следвани в Европа.“ каза г-жа Саша Безуханова, председател на Българския център на жените в технологиите по време на конференцията.

 

Стимулиране на по-голямо участие на жените във високотехнологично производство чрез образование, което дава конкурентни умения и квалификации, подготовка на следващата генерация млади учени, по-голямо участие на  жените в лидерството в ИКТ, стимулиране на младите предприемачи – това са част от насоките за работа, които обсъждаха участниците във форума, сред които бяха г-жа Николина Ангелкова – министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията, г-жа Любов Костова – директор на Британския съвет в София, съ-основател на Софийския фестивал на науката и организатор на FameLab, г-жа Елица Панайотова – собственик на архитектурно студио „Скица“ и изпълнителен директор на София тех парк, г-жа Ирена Петрова – управител на мрежата на Българските бизнес ангели, ментор на проекти и партньор в tendle.net и г-н Никола Янев – създател на онлайн предприемаческото издание entrepreneur.bg

 

Сериозна подкрепа и поздравление по случай годишнината получи Български център за жените в технологиите чрез специално видеобръщение от Главния оперативен директор на компанията Facebook – Шерил Сандберг. По нейна лична покана Саша Безуханова написа  предговора към книгата „Реши се“ (Lean In), която наскоро излезе на български език публикувана от издателство „Сиела“.

Видеобръщението на Шерил Сандберг можете да видите тук
https://www.youtube.com/watch?v=2e9ueJZuK0k&feature=youtu.be

 


[1] По данни на БАСКОМ.