Български център на жените в технологиите организира поредната среща от серията
„BCWT
среща лидерите“ на 18 февруари 2013 г. от 18:30 ч., в Новата Конферентна зала в Северното крило на Ректората на Софийски университет „Св. Климент Охридски“, гр. София, 2 етаж.

Гост-лектор е проф. Ани Пройкова, дфн, Софийски университет, катедра Атомна физика.

Тя ще говори на тема: „Лаборатория-в-един-чип. Бионанотехнологиите: непознатите познати“

Има много неща, които познаваме без да осъзнаваме: забележителните цветове на витража на Парижката Света Богородица се дължат на повърхнинни плазмони (квантови вибрации на електроните); игличките на Коледните дървета могат да бъдат преработени в бионанокомпозитен материал, който е стерилизатор за хирургическите ножове; лаборатория-в-един-чип и предимства на наноматериалите в ИКТ сектора. Какви са реалистичните срокове, в които лабораторните резултати стават част от нашето ежедневие?

Проф. Пройкова е автор на множество научни публикации, както и ръководител на редица научни изследвания в областта на нанотехнологиите. Кариерата й минава през Католически университет на Льовен в Белгия, Чикагски университет, САЩ, Вашингтонски Университет в Сиатъл, САЩ  и Университет в Нагоя, Япония.

Понастоящем преподавател в Софийски университет –  Физически факултет, тя е и носител на множество световни научни награди.  Проф Пройкова е член на престижни европейски организации в областта на нанотехнологиите, на редакционните съвети на Internet Journal of Molecular Science, Central European Journal of Physics (раздел Atomic and Molecular Physics) и Рецензент на Европейски проекти за научни изследвания (FP6 & FP7),  на Белгийския научен фонд и на испанския фонд CONSOLIDER.