Български център на жените в технологиите става на две години! Едва се сдържахме досега да не издадем тайната за партито „BCWT среща лидерите: 4х4“, но ето, дойде моментът да ви поканим да празнуваме заедно на 23 септември 2014г, вторник, от 18:30 часа във Vivacom Art Hall на ул. „Гурко“ 4.

 

На събитието ще чуем не две, а четири жени, които ще споделят с нас историите на своя успех и с които ще си поговорим за технологии, наука, предприемачество и лидерство. Саша Безуханова, председател на BCWT, дългогодишен директор на HP, основател на MoveBG и още няколко длъжности, за които няма място в поканата; Любов Костова, директор на Британския съвет в София, съ-основател на Софийския фестивал на науката и създател на FameLab; Елица Панайотова, собственик на архитектурно студио „Скица“ и изпълнителен директор на София тех парк и Ирена Петрова, управител на мрежата на Българските бизнес ангели, ментор на проекти и партньор в tendle.net нямат търпение да чуят нашите въпроси. Никола Янев, създател на онлайн предприемаческото издание entrepreneur.bg, ще навигира 4×4 машината, задвижвана от енергията на присъстващите.

 

Не е сигурно, че ще има торта, но пък черешката на тортата са поздравленията към българската публика от Шерил Сандберг, оперативен директор на сайта, в който най-вероятно сме приятели – Facebook и автор на книгата Lean In (Реши се) и от Николина Ангелкова, министър  на Информационните технологии, транспорта и съобщенията  и първата жена на този пост.

Присъединете се към сибитието във FACEBOOK.

***

Любов Костова има за своя любов науката. Тя е директор на Британски съвет България. От 2004г. се занимава с проекти в областта на комуникацията на науката, сред които първото в страната и последвалите обучения за учени и журналисти, научни кафенета (Café Scientifique), научни шоута, изложби и различни други формати на връзка между учени и широка аудитория. Наложила е термина „комуникация на науката“ на български, съ-основател е и ръководи екипа на Софийския фестивал на науката, създател е на мрежата от конкурси „Лаборатория за слава FameLab“ в повече от 25 страни в това число и България, ко-продуцира международния финал на конкурса в Обединеното кралство, участва в екипа на Европейска нощ на учените. Работи активно с медии за по-доброто отразяване на научни теми, като съдейства за създаването на първата вътрешна продукция на БНТ „Красива наука“.

 

Елица Панайотова е друга жена с каузи, посветила се на утвърждаването на България като модерна Европейска държава. Тя започва професионалната си кариера като архитект и експерт по градско планиране, като сред първите ù проекти са първите две сгради на Бизнес парк София, на който в последствие става и управител. В продължение на 3 години Елица изпълнява длъжността на търговско аташе в българското посолство във Вашингтон. Ангажиментите ù са насочени към създаване на двустранни партньорства, бизнес коопериране и инвестиционно промотиране във всички икономически сфери.  След завръщането си в България през 2005 г., тя оглавява консултантското звено за недвижимите имоти, на „Глоубъл Файненс“ за България. По-късно създава и ръководи свое собствено архитектурно студио – „СКИЦА“.  От 2012г. Елица е Изпълнителен директор в „София Тех Парк“ АД. , който започна изграждането си преди месец и има перспектива да стане център на българската ICT еко система.

 

Ирена Петрова стартира предприемаческата си кариера на 21 години. До 2010г, в ролята си на координатор в Българска Мрежа на Бизнес Ангелите, изготвя оценка и напътствия за коригиране на проектни предложения за иновативни продукти и услуги и участва в изготвянето на методология за избор и класификацията им. Въз основа на солидния си опит в сферата, участва като автор и съавтор в редица издания с научна насоченост, учебници и ръководства за успешен бизнес и анализ на бизнес предложения, пазарни оценки и др. От 2010г.  става Управител на Мрежата. Сериен предприемач, инвеститор и ментор в проекти, свързани с високи технологии, финансови инструменти, финансиране на бизнес и медии.  Ирена е Управляващ партньор в проекта Tendle.net– иновативна бизнес платформа за сделки.

Саша Безуханова е бизнес лидер и общественик със значима роля в развитието на ICT индустрията в България. Тя ръководи българския офис на НР в продължение на 11 години, утвърждавайки компанията като безспорен лидер на пазара. Нейна е заслугата през 2006г. Хюлет Пакард да избере България за стратегическа инвестиция – Глобален център за отдалечени услуги, където днес работят над 6000 души. Саша продължава кариерата си в компанията като Директор на сектор „Публична администрация“ за развиващи се пазари първо в Централна и Източна Европа, а после и на глобалната сцена. Паралелно с професионалното си развитие, Саша застава зад различни обществени каузи, свързани с развитието на България, като председател и член на бордовете на организации като Джуниър Ачийвмънт, Българско училище за политика, ICT клъстер, Фондация „Помощ за благотворителността в България“. Тя е председател на Борда на Жените в технологиите в Европа и съ-основател на Български център на жените в технологиите.  Наред с многото си отличия за професионални и обществени успехи, тя бе назована Дигитална жена на Европа за 2013 година. За 20 години в бизнеса, Саша достига  възможно най-високия връх на професионална кариера . Но реши да погледне и отвъд него – миналото лято напусна НР и се посвети на каузата „България“, създавайки гражданската платформа за обединение, експертност и създаване на среда за устойчиво развитие на държавата ни – MoveBG. Приема решението си за друго измерение на успеха.

 

Никола Янев е основател на предприемаческото онлайн издание Entrepreneur.bg и един от организаторите на Silicon Drinkabout Sofia. Той е 20-годишен стартъп ентусиаст, който обича вълнуващи пътувания, интересни хора и големи събития. Никола току-що започна университета, но същевременно по свое желание току-що го завърши  и започна да учи по своя собствена обучителна програма.