Четиридесет момичета от Босна и Херцеговина и Черна гора участваха в иновативни семинари и практически упражнения за дигитални умения, предприемачество и лидерство в ИКТ.

Младите момичета получиха вдъхновение и знание по най-добрите стандарти на образование за лидери в технологиите в рамките на  10-дневен обмен в София организиран от Българският център на жените в технологиите (BCWT), като чат от проекта Female Youth 4ICT в партньорство с пет институции от три Балкански държави, подкрепен от програмата Еразъм + на Европейската комисия.

Образователната програма, проведена с участието на водещи експерти по лидерско развитие, бизнес и дигитални технологии  включи разнообразни дейности. Тя започна  с идентифициране на личните таланти и поставяне на цели и продължи с развитието на предприемачески и лидерски умения, множество обучения в областта на ИКТ, включително програмиране, роботика, възобновяема енергия, развитие на мобилни приложения и уебсайтове, дигитален маркетинг и др. Редом с образователната програма имаше и интересни социални активности в областта на устойчивото развитие, историята, изкуството и културата.

Придобитите умения и знания бяха интегрирани и приложени в специален Хакатон, в който, с менторската подкрепа на водещи български ИКТ експерти, момичетата разработиха новаторски бизнес идеи, адресиращи предизвикателствата на 21-ви век.

Проектите бяха толкова вдъхновяващи, че журито под ръководството на г-жа Саша Безуханова реши, редом с победителя, да награди всичките пет отбора. Момичетата ще получат менторство и подкрепа през следващите месеци, така че проектите им да се развият в иновативни бизнес компании. Те ще послужат като добър модел за участие на повече жени и момичета в бизнес средата на Балканите.

„Прекрасен завършек на 10-дневната програма за развитие на бизнес и технологични умения с 40 умни момичета от Босна и Херцеговина и Черна гора”, каза г-жа Саша Безуханова, основател и председател на борда на BCWT, по време на Хакатона.

„Чувствам се уверена в градивната женска сила като фактор за развитието на иновативния бизнес на Балканите.“

Преглед на програмата

Ден 1: Бизнесът, който обичам
Програмата започна с интерактивен семинар под ръководството на Елица Костова и Борислав Николаев и тяхното обучение „Бизнесът, който обичам”, фокусиран върху идентифицирането и развитието на ВИЗИЯ, ЦЕЛ И МИСИЯ. След обучението всички участници имаха работещ план за кариерно развитие, имаха цел, която мотивира и е реализуема, и спечели увереност, че ще постигнат тези цели.

Ден 2: Разходка с екскурзовод из Пловдив и посещение на споделеното работно пространство BizLabs
Участниците прекараха една неделя в Пловдив – европейската столица на културата за 2019 г. и 6-ия най-стар жив град в Европа. Те имаха възможността да се насладят на прекрасното слънчево време и да направят пешеходна обиколка с екскурзовода Павел Начев. Беше забавно и образователно и бе идеалното въведение в града и неговите хиляди години история.

По време на деня в Пловдив, дамите посетиха пространството за споделена работа на BizLabs и разговаряха с Иван Джеферов, съосновател и управляващ партньор. Той им разказа всичко за завладяващата концепция на пространството, която е едновременно платформа за ИТ общности и уютно съвместно работно пространство в центъра на Пловдив, служещо като нововъзникващ център за предприемачество и иновации.

Ден 3-5: Програмиране, роботика и възобновяема енергия
Програмата продължи със семинари, посветени на програмирането, роботиката и възобновяемата енергия. Три дни на увлекателно обучение, осигурени от Ивайло Бонев, Филип Дворски и екипа на Технократи. За такъв кратък период от време и с нулеви умения за програмиране в началото, участниците успешно създадоха дигитални светулки чрез micro:bit, програмирайки роботите да работят както се изисква от тях, запознаха се с източниците на възобновяема енергия и генерираха водород за захранване на електромобили.

Блоково програмиране на micro:bit

Ден 3: Историческа разходка из центъра на София

  • Знаете ли, че в София има повече от 700 паметници и никой от тях не представлява жена от българската история?
  • Виждали ли сте триъгълната кула на Сердика, скрита в сутерена на сграда на бул. „Княгиня Мария Луиза”?
  • Знаете ли, че в София има 49 минерални извора с толкова голяма дълбочина, че водата е защитена от замърсяване?

Ангел Златков, историк и координатор на проекта Моята българска история от MOVE.BG разкри тези невероятни факти. Той съпроводи групата на обиколка по улиците на старата столица и разказа за най-вълнуващите и тайни факти за заобикалящата ни среда.

Ден 4: Пет стъпки към нулев отпадък
Татяна Ремова, посланик на движението за нулеви отпадъци в България, проведе информативна сесия за философията на организацията и прилагането и в ежедневните навици. Тези практики продължават да набират популярност, тъй като все повече хора осъзнават въздействието от това как живеят и какво консумират върху околната среда.

Ден 5: Основи на дигиталния маркетинг
Създаването на уебсайтове, поддръжката на социалните медии, онлайн рекламата, SEO оптимизацията, дизайна и творчеството – CreateX осигурява всички дигитални решения на МСП. За да разбере човек как работи дигиталният маркетинг, има нужда от много години отдаденост. Само за няколко часа, Симеон Спасов, представи основите на сферата и заедно с участниците в проекта FY4ICT извърши редица симулационни дейности и успешно инициира интерес към света на дигиталния маркетинг.

Основи на дигиталния маркетинг

Ден 6: Клас по мобилна фотография
Чрез забавен и образователен семинар момичетата развиха умения и знания по мобилната фотография. Николай Стойков и Фани Бъчварова от Motif взеха участие в обиколка из света на фотографията, минавайки през различни стилове и техники, завършвайки с някои спиращи дъха примери от професионалната работа на екипа.

Ден 7: Посещение на изложбата за дигитално изкуство
Групата посети REALITIES – иновативна изложба на произведения с разширена реалност. Момичетата разбраха как AR, VR и MR се сблъскват с нашия RR (Real Reality). Изложбата се захранва от Artivive App, който е лесен за използване инструмент, позволяващ на творците да създават изкуство в AR, с простата цел да насърчи хората да излязат и да изживеят изкуството от първа ръка по нов и интерактивен начин.

Ден 8: Семинар на AppInventor
BCWT заедно с Петър Шарков, Таня Петрова, Маргарита Узунова и екипът на Telerik Academy School организираха семинар, посветен на разработването на приложение чрез платформата AppInventor. След обучението всеки участник създаде свое собствено мобилно приложение и получи увереност, че може да трансформира своите нужди и желания в работещи решения.

В края на семинара участниците имаха обиколка на сградата на водещия инкубатор за технологични компании и таланти – CampusX и проведеха кратки разговори с представители на някои от най-интригуващите членове на българския дигитален пазар – Eleven, Office R&D и Payhawk!

Мобилните приложения са забавни и полезни, а също и лесни за създаване!

Ден 9: Hyper40 Хакатон
Хакатонът се реализира благодарение на отдадената работа и професионализма на Павлина Джартова и нашите партньори от HyperAspect. Програмата започна с образователна лекция на Жанет Тодорова, насочена към стъпките за създаване на успешни стартиращи фирми.

Само за един ден пет невероятни бизнес идеи се развиха от нулата до демо продукти – мобилни приложения и уебсайтове. Симулация по стартиране на бизнес беше извършена чрез работа в екипи, напътствани от технологичните експерти на HyperAspect и бизнес специалисти от различни области.

Екипът на HyperAspect и журито бяха толкова впечатлени от резултатите, че решиха да предоставят наградата, първоначално планирана да бъде за победителите, на всички участници – една година менторство за всички 40 участници!

Тези десет дни бяха невероятни за нашия екип и нямаше да бъдат възможни без подкрепата на нашите международни и местни партньори. Бяхме домакини на 40 млади дами, идващи от Босна и Херцеговина и Черна гора като местни партньори на ИКТ проекта за младежки жени, подкрепен от Еразъм +. Програмата беше насочена към „Повишаване на конкурентоспособността на българската и европейската икономика чрез развитие на съвременни и работни умения в ИКТ / сектор на предприемачеството” и се състои от голямо разнообразие от интерактивни семинари.

Динамична работа повреме на техническите задачи
Креативност във върховата си точка

BCWT: Technologies Empowering Women. Women Empowering Technologies