На 26-ти януари сутринта имахме една необикновена среща, с една необикновена дама. Беше вълнуващо, различно и със сигурност много интересно!

Неда Соколовска е режисьор и театрален активист, основател на „Студио за документален театър ВОКС ПОПУЛИ“. От 2012 година, Неда въвежда и развива „вербатим“ техниката в българския театър. Вербатим-театърът се основава на изговорени, предварително записани, истории на реални хора. Срещата с тях, подобно на задълбочена журналистическа работа, провежда целият екип на представлението. По време на спектаклите актьорите представят буквалните думи от тези разкази, слушайки в ушите си гласовете на записаните.

Как се разказват вярно чуждите истории, как слушаме и намираме другите, всяка история ли може да бъде предадена? За тези и много други теми разговаряхме с една от най-интересните и активни театрални режисьорки в България.

Неда Соколовска разказа своя биографичен професионален път: от актьорското майсторство в НАТФИЗ, през обучението по режисура във Финландия и завръщането й в България, когато създава и студио за документален театър Vox Populi. „Vox Populi предимно се занимава с различни социални групи, които не са във фокуса на общественото внимание. Не са много хората, които работят с документален театър изобщо в Европа. Аз трябваше да си проправя собствена пътека през една почти непозната територия. Това, което развихме през тези години е, че ние ползваме вербатим техника, в която актьорите слушат гласовете на реално интервюирани хора и ги възпроизвеждат директно на сцената. Те непрекъснато са със слушалки и през цялото време автентичният глас звучи в ушите им и те го предават едно към едно. Това, което зрителят чува е глас, който говори точно като реалния човек. Употребата на тази техника решава един много важен казус в документалния театър – кой има право да представлява други хора. Например, ако аз нямам церебрална парализа, имам ли право да говоря от името на човека, болен от церебрална парализа, без да съм изживяла неговия живот. Ние не можем да интерпретираме думите на хората и да ги правим театрални персонажи, тъй като работим с реално съществуващ човек. Актьорът е нужно да е верен на това, което чува.“

Благодарим на Неда, че ни потопи в света на изкуството!

А всички вие можете да гледате най-новия спектакъл на Неда Соколовска на 09 март в Театър София.

*Неда Соколовска е режисьор на спектаклите „Майките“ (номинация за най-добро представление АСКЕЕР 2013), „Яце форкаш“ (награда ИКАР 2013 за драматургичен текст), „Але хоп – по високо опъната тел“ (номинация за майсторко техническо изпълнение ИКАР 2014), „Установено при огледа“, както и емблематичната поредица „Невидими“, която изследва живота на маргинални и „невидими“ за обществото социални групи. Носител е на наградата на Министерство на Културата за постижения в българската култура. От 2016 инициира арт платформата „В/ХОД“ съвместно с „Център за култура и дебат „Червената къща“, която отваря територия за изследване на действителността с инструментариума на изкуството.