Младият и талантлив артист от Австрия Роси Грилмеър беше гост на третия специален уебинар SHEleader.

Цифровите технологии ни дават възможност да създаден един изкуствен свят, който изключително много прилича на реалния и е пълен с възможности. Как ще ги използваме, на кои точно процеси от реалния свят ще наблегнем във виртуалния, за да дадем акцент – тук идва именно ролята на дигиталния артист. Това заяви един от популярните и талантливи млади представители на дигиталното изкуство Роси Грилмеър в специалния уебинар SHEleader Digital Art: the New Meeting PointРоси, която е и преподавател, работи и за преодоляване на дисбалансите между мъже и жени в новите медийни изкуства.

SHEleader Digital Art: the New Meeting Point се проведе в началото на май по време на извънредното положение заради COVID-19, като всеки можеше да се включи в разговора онлайн и безплатно. Събитието е третият онлайн диалог, който MOVE.BG и Българският център на жените в технологиите (BCWT) организират като мост към отложената за септември заради коронавируса международна конференция SHEleader@digital 2020.

Ирина Алтънова, проектен координатор на BCWT и водещ на дискусията, отбеляза, че трябва да търсим и положителните неща в една криза и затова MOVE.BG и BCWT са решили да срещнат аудиторията с различни вдъхновяващи жени от цяла Европа, докато все още физическите конференции и семинари са забранени.

“Живеем във време на фундаментална трансформация и затова се нуждаем от среда, в която мъжете и жените могат да работят свободно без каквито и да било предразсъдъци и ограничения. По време на нашите уебинари ви срещаме с жени с различен опит, от различни сфери и от цял свят за да покажем че всичко е възможно.

Днешната ни среща е посветена на тази идея с фокус върху магическия и вдъхновяващ свят на дигиталното изкуство. Не само като изкуство, но и като новата точка на пресичане. Ще си говорим не само за изкуството, но и за човека и зад него.”

Роси също отбеляза, че трябва да търсим и положителните неща в една криза и да гледаме към възможностите, които се появяват. Безспорно хората преоткриха изкуството заради нуждата да стоят вкъщи, отбеляза гостът, но, от друга страна, тази ситуация даде възможност на самите артисти да раждат нови идеи и проекти. Много е интересно да погледнем кои форма на изкуството се развиват сега, докато имаме различни ограничения.

“Да работя като дигитален артист и да създавам кодове за мен е свързано със създаването на симулации: какъв би бил светът, как бихме си представили определени процеси, как бихме ги визуализирали, как би изглеждал вятъра, как бихме си общували – това е един наистина абстрактен процес и той не е свързан само със стоенето пред компютъра, а със ученето да гледаме на света като процеси и начини на поведение.”

Жените в дигиталното изкуство

Все още има структурни проблеми, свързани с участието на жените в дигиталното изкуство, както и в други сфери, отбеляза Роси. Тези проблеми се дължат на структурите на властта в обществата и затова трябва да се окуражават дамите да не се притесняват да се занимават с дигитално изкуство или с други дейности. Именно това прави и Роси в работата си и като преподавател.

До преди няколко години във фестивала за дигитално изкуство Ars Electronica около 80% от творбите са били на мъже, сподели Роси, която от 2012 година участва в организацията на събитието няколко пъти. Според нея, при около 20% творби от жени е много трудно оттам именно да дойдат водещите проекти.

“Трябва да показваме, че е възможно, че не е трудно човек да преодолее стереотипите, които срещаме в ученето на технологии, в програмирането и математиката.

Според мен, определено има проблем. Като се питам кои са моите вдъхновяващи примери: мъжете са повече от жените. Защо се случва така? Защото за тях е по-лесно да достигнат до нивото, до което могат да си позволят да правят, това което искат,” отбеляза Роси и допълни:

“Когато чета исторически текстове или гледам документални филми, винаги анализирам колко жени има: те винаги липсват. Това ме ядосва истински. Но пък в същото време осъзнавам, че е възможно да постигнем това – ако имаме добра основа: светогледът, че мога да го постигна, ако го искам.”

Значението на дигиталното изкуство

Творби на Роси са били представяни в различни части на света, включително Австрия, Турция, Испания и Иран. Едни от важните теми в нейното творчество са природата и връзката ни с нея, както и ограниченията и възможностите, които ни представят алгоритмите.

“Виртуалното пространство е много свързано с идеите: как структурирам информацията в съзнанието си, как изглеждат процесите, към кои от тях имам интерес. Светът е пълен с процеси, които идват едновременно, и когато аз се срещна с тях мога да ги променя.

Какво мога да направя от тях – ето това е решението на човека на изкуството… Този процес е свързан и с любопитството ни, разбира се, защото оттук творецът може да достигне до различни посоки след своя избор.”

Част от творчеството на Роси The Art Retriever – представено на фестивала TADAEX 2015 в Техеран. Творбата поставя акцент на това как обществото загубва достъп до ценни картини заради продажбата им за големи суми чрез търгове.

Роси, която е и преподавател, се занимава, също така, с връзката между поезията и създаването на кодове. Как да направим програмния език поетичен – как да му променим правилата, така че да продължи бъде логичен, но езикът, който използваме да бъде различен.

“Когато работя много с компютри ми липсва реалната атмосфера – дърветата, камъните, природата навън. Много се надявам, че ще дойде времето, когато ще можем да използваме компютрите постоянно, без нуждата от кабели.”

Чуйте пълен запис на разговора с Роси  в подкаста на SHEleader Digital Art: the New Meeting Point.

SHEleader@digital през септември

За мястото и значението на новите технологии ще си говорим на 17-ти септември в София с лидери от дигиталната индустрия в България, Европа и САЩ. Второто издание на международната конференция SHEleader@digital 2020 ще бъде посветено на ролята на жените в епохата на автоматизация и ще обедини представители на иновативния бизнес, новатори от изкуството и политически фигури. Регистрациите за конференцията, направени досега, остават валидни и за новата дата 17-ти септември. Бъди част от промяната и ти.

SHEleader@digital 2020 се организира от BCWT и MOVE.BG с партньорството на МТСП, World Bank Sofia, Visa, Dell, VMware Bulgaria, Cisco, Progress, Uber Engineering Sofia, Lidl Bulgaria, Experian Bulgaria, HeleCloud.