Информационна сесия за Програма 2018-2020 на Хоризонт 2020 // Направление ИКТ и МПС

В края на октомври излезе работната програма за 2018-2020 на Хоризонт 2020, направление ИКТ, която очертава приоритетите и правилата за кандидатстване по програмата в следващите две години.

Хоризонт 2020 е единствената програма, която финансира научно-изследователска и приложно иновативна дейност на Европейско ниво и катализатор за изграждане на ползотворно и взаимноизгодно творческо сътрудничество между европейски и световни организации.

За периода 2018-2020 година за ИКТ по Хоризонт 2020 са отделени 7 милиарда евро, които се разпределят в 17 направления.

На 04.14.2017 г. Българският център на жените в технологиите проведе информационна сесия, която представи рамката за участие в проекти по Хоризонт 2020, работната програма за 2018-2020 година и  даде насоки за включване в консорциуми и проектни предложения.

Информационната сесия беше насочена към учени, технологични предприятия и студенти, малки и средни бизнеси, жени-предприемачи и StartUp/ScaleUp компании, които имат интерес да научат повече за възможностите за участие в програма Хоризонт 2020, която финансира изключително научно-изследователски и проекти, внедряващи иновации, като също така насърчава сътрудничеството между организации в Европа и света.

Информационната сесия беше инициирана от Националното контактно лице по ИКТ Хоризонт 2020, която беше и основният лектор на събитието.
Д-р Мариана Дамова е Изпълнителен директор на Мозайка, Лаборатория за хуманизиращи технологии, фирма, която предлага изследвания и решения в областта на науката за данните, автоматично разсъждение, естествени интерфейси между човек и машина и вникване в човешката природа. Мариана носи експертиза в обработка на естествен език, семантични технологии и изкуствен интелект, подкрепена със силен академичен и индустриален опит, успешно ръководене на международни интердисциплинарни екипи и проекти с технологичен риск в областта на интелигентното управление на информацията в Северна Америка и в Европа. Мариана има PhD от университета в Щутгарт и мини MBA от McGill, Монтреал. Тя преподава семантични технологии в Нов български университет и в Софийския университет, редовно рецензира книги и статии за АCM ComputingReviews.com и е автор на книги и научни статии по лингвистика и по семантични технологии.
От февруари 2017 г. тя е и Национално контактно лице в направление ИКТ за Хоризонт 2020.

За да бъдем  максимално полезни на възможно най-широк кръг от хора и компании, на срещата  покананихме и представители на БСК, които представиха Enterprise Europe Network в услуга на малките и средни предприятия в Хоризонт 2020.
С презентацията си те представиха:
– Инструменти за търсене на партньорства и включване в консорциум по рамковите програми на ЕС;
– Консултации за идентифициране на подходящи обяви;
– Възможности за съдействие при писане на проекти по Инструмент за МСП;
– Оценка на иновационния капацитет на МСП с използването на два водещи инструмента: IMP³rove – European Innovation Management Academy и Innovation Health Check – Enterprise Ireland;
– Коучинг услуги за фирмите спечелели проект по Инструмента за МСП, както и няколко други полезни възможности.

Презентацията направи Националното контакно лице по МСП Хоризонт 2020 – Теодора Сотирова.

Събитието завърши с дискусия, по време на която публиката зададе своите практически въпроси.

Поради големия интерес към представената информация, публикуваме материалите в тази статия. Можете да изтеглите презентацията от тук.

Гледайте видеото от събитието.