През месец октомври в слънчевия Лисабон се състоя ICT2015, най-голямото събитие в областта на ИКТ сектора, организирано от Европейската Комисия. Над 6000 предприемачи, хора от академичните среди, стопанските и нестопански организации, както и представители на ЕК взеха участие, 30% от които жени.

 

Какво представлява ICT2015?

 

127 гост-лектори, сред които комисар Гюнтер Йотингер, Франсин Клознър, държавен секретар по икономиката на Люксембург, Ханс-Олаф Хенкел, член на ЕП, еврокомисарят по наука и иновации Карлос Моедас, генералния директор на ГД „Съобщителни мрежи, съдържание и технологии“ Роберто Виола.

 

Над 120 дискусионни сесии, 150 проекта, представени в специално отделено пространство и 7 раздадени награди.

 

ICT2015 има 5 основни платформи: конференция, представяне на проекти, платформа за създаване на нови контакти, форум Стартъп Европа (StratUp Europe Forum) и пространство, на което се събират студенти, които се интересуват от сектора. Конферентната част е основна и обхваща трите дни (20-22 октомври). Представени бяха новите политики и инициативи на Комисията, свързани с научно-изследователска дейност и иновации в областта на ИКТ.

 

Основните цели на ICT2015:

 

– Да покаже защо единен цифров пазар е ключът към европейско организационно лидерство в дигиталната икономика. Конкурентоспособността на „традиционните“ индустрии сега също зависи от наличието на истински единен цифров пазар от над 500 милиона души.

– Да представи новата работна програма H2020 2016-17 и инструментите по нея. Предвидени са до 3,2 милиарда евро за научни изследвания и иновации, за дигитализиране европейската промишленост. Акцентът бе поставен върху осигуряването на лесен достъп до иновации за всички промишлени сектори и конкретно за малките и средни предприятия, независимо от местоположението им в Европа. Не по-малко важно е да се подготви нашето общество, за да се възползва от дигиталната трансформация – чрез насърчаване на дигитална компетентност в цяла Европа.

 

– Да покаже примерите как публичните инвестиции привличат частни инвестиции

Жените в областта на ИКТ бе един от основните акценти на дискусиите. BCWT в лицето на Саша Безуханова взе участие в кръгла маса на тема предизвикателствата пред жените в ИКТ, как да се увеличи броят на активно ангажираните жени и да се даде видимост на повече ролеви модели. Наред с Шерил Коту (сериен предприемач и инвеститор инвеститор), Кандис Джонсън (председател EBAN) и други успешни жени предприемачи, Саша разказа за конкурса Entrepregirl, инициатива на национално ниво, който привлече огромно внимание от цялата международна общност!

 

Европейският център за жените в технологиите (ECWT) бе организатор на 2 сесии – „Как да започнете и да разраствате вашето дигитално предприятие“, където проекта „WeHubs“ по програма H2020, в който BCWT е партньор, беше представен. Втората сесия представи конкурс, организиран от ECWT и насочен към стартиращи компании с жените (съ)учредители. Младите дами се борят за награда от 2000 евро, осигурена от Microsoft. Журито бе формирано на международно ниво и Саша Безуханова бе част от него. Финалистът е стартапът Daytrippn и успяха на живо да засвидетелстват своята награда, показвайки защо бизнесът им ще бъде успешен.

 

По-голямата част от сесиите бе предавана на живо. Видеа от различните панели на конференцията може да намерите тук.

Хаштаг на събитието в социалната платформа Twitter: #ICT2015

Следвайте в Twitter: @ICT2015eu @DigitalAgendaEurope