На 23-ти април за първи път в София се проведе събитието International Women’s Day – Building New Horizon. Инициирано от Women Techmakers Sofia, с подкрепата на Google Developers Group Sofia и съвместно организирано от Български център на жените в технологиите (BCWT), Coding Girls, Women Who Code и Rails Girls, събитието обедини всички технологични общности в България, организирани от жени, и показа, че те работят с единна кауза и успяват да постигат целите си.

Международният ден на жената през 2018-а премина под темата Изграждането на Нов Хоризонт (Building New Horizon). Нашата цел за IWD 2018 в България е с гордост да отразим успели жени в областта на технологиите, да представим най-активните жени в техническата и дигиталната общност в страната и да поставим приоритет върху правата на жените в бизнеса и областта на технологиите.

Събитието се радва на силен интерес от страна на публиката и постави високи очаквания за бъдещи такива. Основен говорител на IWD18 бе Саша Безуханова – основател на BCWT и MOVE.BG, бизнес инвеститор и филантроп.

България е на първо място в Европа по брой жени ИТ специалисти. Трябва да използваме този капацитет, за да мотивираме повече жени да участват в технологичната индустрия и да променим мисленето за мъжки и женски територии в бизнеса”, заяви Саша Безуханова в откиващата си реч. Тя представи новосъздадената коалиция Women leaders@digital for Europe, чийто основи бяха положени на провелата се по-рано през месец април конференция SHEleader@digital. Голяма част от участниците и гостите на IWD18 проявиха силен интерес към коалицията и се присъединиха. Вие също може да го направите, използвайки бутона на страницата на Women leader@digital Coalition, където ще откриете и повече информация за целите и идеите на коалицията.

В панелната дискусия участваха Виктор Андонов – председател на DataArt Europe, Анастасия Ангелова, Владимир Тасев, Веселин Арнаудов и други експерти в областта, които обсъдиха актуални теми от дигиталния свят като Blockchain и IoT.

Съдържанието на събитето бе разнообразено от Мартина Колева, представител на Rails Girls Sofia, която разказвайки историята на своя професионален път, имаше за цел да мотивира публиката към засилено участие на дамите в дигиталната и технологична сфера.

Както всяко успешно събитие, IWD18 завърши с неформални разговори между участници и гости, в съпровод от храни и напитки, които бяха предоставени благодарение на партньорите на събитието – DataArt и VMWare.