Българският център на жените в технологиите, в партньорство с Digital Leadership Institute, Begital, Amazon Web Services и Trust for Social Achievement, избраха и наградиха проектите-победители в женския дигитален акселератор Move It Forward Sofia with Women Roma – female digital starters weekend / inQube – female digital accelerator/.

 

Събитието Move It Forward – female digital starters weekend в София, България, събра заедно 40 участника, дами на възраст от 16 до 60 години, като по-голямата част от тях бяха жени от ромски произход, както и трима мъже, по изключение, за да развиват дигитални проекти заедно с и за жени от ромски произход. Тази инициатива, която е част от DLI inQube – женски дигитален акселератор, бе подкрепена от водещи технологични компании, женски мрежи и дигиталната стартъп екосистемата. Целта му е да предостави на начинаещите в сферата момичета и жени умения да постигат положителни промени и да им даде възможност да станат дигитални предприемачи и лидери.

Конкурсът в края на събитието беше интересен и разнообразен. Всички участници показаха много добро развитие за двата дни на обучение с техните ментори. Може да се каже, че успяха да превърнат потенциала си в истински умения.

 

 

Председателят на BCWT, Саша Безуханова, връчи  на победителите нашата специална награда – едногодишно членство и менторство от Българския център на жените в технологиите. „Не мълчи – Говори!“ е името на проекта, който победи в оспорваната надпревара. Екипът зад този проект, който е съставен от български и ромски жени, създаде мобилно приложение, което ще помага на жени, които са жертви на домашно насилие.

 

 

С ключовото си изказване в края на втория ден Саша Безуханова вдъхнови и мотивира публиката на женския дигитален акселератор. Тя представи мисията и каузите на BCWT, някои от нашите проекти и им разказа историята на нейния път. Тя им даде своята формула за успех – Ако искате да постигнете нещо голямо, трябва да имате големи мечти и цели. Но и, разбира се, да сте готови за много работа.