В месеца на жената SHEleader in a SHEll ви очаква с един специален брой – ще ви представим мъжката гледна точка към темата за привличането на повече жени в дигиталната индустрия. Месец март винаги е повод за статистики и данни, които разкриват сериозните и непреодолени предизвикателства пред участието на жените в различните обществени сфери. Една от тези сфери, в които Европа продължава да изпитва сериозни проблеми, е дигиталната индустрия – едва 17% от заетите в #ICT в ЕС са жени. България е положителният лидер в класацията с 28%, което, обаче, също е далеч от необходимото.

В Българския център на жените в технологиите (BCWT) винаги търсим решенията и добрите примери чрез стимулирането на диалог и сътрудничество. Затова на 16 март ще ви срещнем с един от успешните представители на новото поколение мъже лидери в дигиталната индустрия – Алекс Попов от Uber Engineering София. С него ще си говорим за професионалното развитие във възприеманата като „мъжка“ #deeptech сфера и ще разберем какъв е опитът на софийския екип на Uber Engineering в привличането на жени. Ще обсъдим как се създава приобщаваща среда, която стимулира таланта и на жените, и на мъжете, както и каква е ролята на новото поколение мъже лидери за преодоляване на стереотипите и предразсъдъците в ИКТ.

Но не само. Бъдете с нас и ще научите още:

  • Какви са предизвикателствата пред дигиталната индустрия в света и в България?
  • Как коронавирусът промени работния процес – какви са проблемите, но и какви са новите възможности?
  • Как се ръководи екип в разрастваща се технологична компания?
  • Защо Алекс се връща в България след успешна кариера в чужбина?
  • Какви са уроците от професионалния му опит в три #unicorns?
  • Какъв е пътят за развитието на успешна кариера в голяма международна компания?
  • Защо предизвикателствата в дигитална индустрия трябва да са постоянна част от дневния ред, а не да говорим за тях само като статистики около 8 март?

Модератор на дискусията: Саша Безуханова, основател на BCWT.

Кой е Алекс Попов?

Алекс Попов има 20-годишен опит в софтуерната индустрия, включително като като лидер на технически екипи. Вече над 2 години Алекс ръководи екипа на Uber Engineering в София. Професионалистите на Uber в столицата създават продукти, които са интегрална част от Critical Path на компанията. От създаването си досега екипът на Uber Engineering в София е увеличен над 4 пъти и продължава своето успешно развитие. 

Преди Uber Алекс работи в Skyscanner във Великобритания, а след това става съосновател и ръководител на инженерния екип на компанията в София. Ръководил е и екипи на стартъпа Kayak в Бостън. Алекс участва активно в стартъп общността в България като ментор в мрежата Endeavour и като ангел инвеститор.

Срещнете се с Алекс на 16 март от 18:00 часа. Въпроси към госта ще можете да задавате по време на живото излъчване. Запазете своя безплатен линк като се регистрирате тук. SHEleader in a SHEll: „The Role of New Male Leadership” се провежда с подкрепата на програма “Кризата като възможност” на Столична община, администрирана от Асоциация за развитие на София. MOVE.BG е комуникационен партньор на SHEleader in a SHEll.