В поредния епизод на SHEleader в SHEll ви срещаме с Катерина Атанасопоулоу , директор маркетинг CEE в Dell Technologies.

Новите технологии могат да ни помогнат да преодолеем някои от най-важните предизвикателства в дигиталната индустрия днес: липсата на равни възможности и приобщаваща работна атмосфера, която да стимулира талантите както на жените, така и на мъжете, както и преодоляването на сериозния проблем с недостатъчното участие на жените в сектора на ИКТ. Технологиите, обаче, не са сами по себе си универсалната рецепта. Те могат да бъдат част от решението, но, също така, могат да създадат и нови предизвикателства – нововъзникващите технологии като изкуствения интелект зависят от нашите решения и възприятия и могат да следват нашите стереотипи, ако им ги зададем  в кода.

Какво да правим?

В търсене на успешните решения, Българският център за жени в технологиите (BCWT) ви среща с поредната жена-лидер с опит и задълбочени познания в дигиталната индустрия. В новия брой на SHEleader в SHEll Women Leadership is not a Risk but a Solution in the Time of Transformation” Саша Безуханова, основател на BCWT, разговаря с Катерина Атанасопоулоу, директор “Маркетинг” за Централна и Източна Европа в Dell Technologies. Катерина има специален интерес към темата за влиянието на изкуствения интелект в професионалната сфера, както и социалните ефекти от ИИ. Нашият гост е и активен застъпник на каузата за привличане на повече жени в дигиталната индустрия. Катерина работи активно с базирания в София екип на DELL по различни теми, включително създаването на приобщаваща работна среда..

Темата

Саша Безуханова откри дискусията, наблягайки на няколко важни аспекта. Според нея, темата за привличането на жени в дигиталната индустрия е на дневен ред в политическото и корпоративното ръководство от доста време поради чисто икономически причини. Те са създадени от дигиталната трансформация и глобалната свързаност, поради които секторът на информационните и комуникационните технологии се нуждае от по-добре обучени професионалисти с добри знания и умения. Данните, обаче, все още не са обнадеждаващи, подчерта Саша, и наблегна, че има дълъг път напред с още много задачи за изпълнение – например в Европейския съюз едва 16% от професионалистите в цифровата индустрия са жени, а корените на проблема се крият в наслагваните в обществото от години стереотипи, разясни Саша.

„Сега всеки бизнес е цифров и има спешна нужда от повече инженери и професионалисти с цифрови умения. Привличането на жените в тази, обозначена като мъжка професионална област, ще отключи по бърз начин голям потенциал. От другата страна, обаче, е нарастващото цифрово разделение в ерата на автоматизацията, при която жените са изложени на по-голям риск – 20% повече от жените спрямо мъжете са цифрово неграмотни.

Има и един по-малко осъзнат риск, който вече  засяга всички нас и ще засегне още повече следващите поколения – тенденцията за възпроизвеждане на нашите обществени модели във виртуалния свят. Мъжко-женските социални роли са в аватарите на компютърните игри, те са кодирани в алгоритмите на продукти, базирани на изкуствен интелект.

Недостатъчното участие на жените в професионалните екипи, занимаващи се с изкуствен интелект, е риск за програмиране на бъдещето със същите предразсъдъци, с които се борим днес. Световният икономически форум наскоро обяви, че жените са едва 22% от екипите, работещи с изкуствен интелект. „

Според Катерина технологията може както да помага на обществото, така и да му навреди. По кой път ще поеме зависи от хората и техните решения. Ето защо, според гостът ни, е важно да се демократизират инструментите в нововъзникващите технологии като изкуствения интелект.

“Като технологична индустрия се сблъскваме с редица проблеми: бизнес и обществени. Сериозни бизнес предизвикателства са, например, недостигът на работна ръка или нуждата от повече таланти – тези проблеми са еднакви за всички компании. Но има и обществени предизвикателства – стареене, глобализация, пандемия – и ние се нуждаем от всеки квалифициран човек, който да може да се справи с тези задачи. Има два начина за справяне с изброените проблеми: единият е технологията, а другият – хората.

Технологията може да помогне, но тя не е безупречна, защото също може да бъде част от проблема. Например, от една страна, имаме изкуствен интелект или машинно обучение, които могат да ни помогнат да диагностицираме и разрешим много проблеми. Но, от друга страна, ако ние като хора не гарантираме, че няма да вкараме пристрастия в системите – тогава ние създаваме дефектна система, защото и в изкуствения интелект и в машинното обучение ние, хората, захранваме системата с набора от данни“.

Катерина (отляво) и Саша (отдясно) по време на онлайн дискусията SHEleader in a SHELL.

Катерина онагледи тезата си с няколко примера, включително създадена наскоро технология за разпознаване на лица в САЩ, която открива лицето на чернокожа жена само когато тя си сложи бялата маска. Или нова система за кредитни карти, която дава по-малки кредитни линии на жените, отколкото на мъжете.

“Трябва да се уверим, че в екипите в дигиталната индустрия са представени различни видове хора, ако не – технологията ще се научи да разпознава само определени хора. Трябва да внесем елемент на етика в изкуствения интелект и машинното обучение.

В изкуствения интелект е важно да се демократизират инструментите – колкото повече хора работят с тези инструменти, толкова повече можем да забележим възникващи проблеми. Не можем да спрем напредъка, не можем да обвиняваме останалите, а трябва просто всички ние да участваме в този процес.“

Пълният разговор между Саша и Катерина гледайте безплатно тук със субтитри на български език. “SHEleader in SHEll: Women Leadership is not a Risk but a Solution in the Time of Transformation” се провежда с подкрепата на програма „Кризата като възможност“ на Столична община, администрирана от Асоциация за развитие на София. MOVE.BG е медиен партньор на SHEleader in a SHEll.