На 17 и 18 септември ще си говорим за ролята на дамите в епохата на автоматизация и за предизвикателствата пред участието на жените в дигиталната индустрия.

Остават броени дни до второто издание на международната конференция SHEleader@digital 2020, което ще се състои на 17-ти и 18-ти септември в София. Тази година форумът ще се проведе в специален хибриден – online/on-site – формат, отговарящ на ситуацията с коронавируса. Конференцията ще може да бъде посетена на място от бутикова група зрители в Music Jam в София при спазване на всички противоепидемични мерки, както и да бъде гледана в реално време на живо онлайн от всяка една част на света. SHEleader@digital 2020 ще бъде открита от Саша Безуханова, основател на MOVE.BG, и еврокомисар Мария Габриел, която е патрон на събитието. Сред участниците са и Киара Кораза, изпълнителен директор на авторитетната мрежа на жени в подкрепа на бизнеса и обществото Women’s Forum for the Economy and Society, и Изабел Шварц, част от Европейската фондация за култура.

Бизнес-лидери, новатори от сферите на зелените проекти и изкуството, както и политически представители се срещат на сцената на SHEleader@digital, за да дадат отговори на ключови въпроси, свързани с ролята на жените в дигиталната епоха: 

▪️ как автоматизацията променя бизнеса;

▪️ каква е ролята на дамите в епохата на дигитална трансформация;

▪️ защо няма достатъчно жени в дълбоките технологии (deep tech) и дигитално-свързаната икономика;

▪️ как да се преодолее неравенството между мъже и жени в дигиталната индустрия;

▪️ какви са индустриите на бъдещето;

▪️ какво е образованието на Новото време. 

“Трансформиращият се дигитално-свързан свят, в който живеем, изисква колективния интелект и професионалния принос на всички талантливи жени и мъже, които поемат лидерството да експериментират с иновативни идеи и да утвърждават нови решения. Жените имат да играят още по-значима роля от днешната с участието си в дигиталната икономика на Европа и света,” заяви Саша Безуханова, основател на MOVBE.BG.

“SHEleader@digital среща жени – лидери от Европа, за да намерим заедно решенията на този дисбаланс, да потърсим измеренията на автентичността на женското лидерство и да хвърлим мост към новата генерация жени-предприемачи.”

Конференцията ще се проведе в два дни, като първият ден включва седем дискусионни формата, включително четири специални панела: лидерски, дигитален, зелен и арт, както и два вдъхновяващи диалога. Вторият ден е посветен на личностното развитие чрез четири специална формата във формата на уъркшопи, които ще се проведат офлайн.

SHEleader@digital 2020 се организира от Българския център на жените в технологиите (BCWT) и MOVE.BG заедно с Министерството на труда и социалната политика. Официални партньори са: World Bank Sofia, Visa, Dell, VMware Bulgaria, Cisco, Progress, Uber Engineering Sofia, Lidl Bulgaria, Experian Bulgaria, HeleCloud и Easy Consult. Събитието ще бъде на английски език, като за присъстващите участници в Music Jam ще бъде осигурен превод на български език.

Защо България е добрият пример

В европейски план жените продължават да бъдат слабо представени в дигиталната индустрия: от 8.9 милиона IT специалисти в Европейския съюз само 1.5 милиона са жени. Или – едва 17%. България е лидер по този показател с 28% и затова на страната ни приляга да домакинства международен разговор за преодоляване на стереотипите в дигиталната индустрия.

Развитието на технологиите и периодът на фундаментална трансформация, в който живеем, поставя редица предизвикателства, които трябва да бъдат адресирани в спешен порядък. Според доклад на McKinsey автоматизацията засилва неравенството между мъже и жени в дигиталната индустрия. В същото време, обаче, ЕС може да генерира 16 милиарда евро допълнително към икономиката си на годишна база, ако това предизвикателство бъде решено.

Решенията

SHEleader@digital 2020 ще се фокусира върху седем перспективи за приносно участие на жените в икономическите процеси на утрешния ден. Форумът застъпва тезата, че жените могат да играят ключови роли в управлението на deep tech икономиката не само с инженерни, но и с управленски функции. А също и че те имат потенциала и таланта да поемат все повече лидерски роли в индустриите на бъдещето и в тези, свързани със зелената трансформация. 

В рамките на събитието ще бъде дискутирано и участието на жените-творци на новата територия, родена от срещата между технологии и изкуство, която е по-малко натоварена с разбирането за традиционните мъжко-женски роли.

SHEleader@digital 2020 ще започне със специална арт част: изпълнение на Мария Каракушева и Иван Шопов. В дискусионните ни формати по време на първия ден от конференцията ще вземат участие:

▪️ Рейчъл Шепърд, мениджър “Глобален маркетинг” във Founder Institute;

▪️ Ева Майдел, евродепутат;

▪️ Ирма Менцер – Head of IT, Sofia Shared Services Center, World Bank Group;

▪️ Катерина Атанасополус – регионален маркетинг директор за Централна и Източна Европа в DELL EMC;

▪️ Зорница Русинова – заместник-министър на труда и социалната политика;

▪️ Зарена Кънчева – мениджър Global Virtual Engineering DevNet в Rakuten Viber;

▪️ Лилия Месечкова – старши директор “Софтуерно инженерство” в Progress;

▪️ Жанет Тодорова – ръководител Expansion в Founder Institute;

▪️ Александрина Гиндева – ръководител на глобалния хъб за доставки в Experian;

▪️ Александър Попов – Site Lead в Uber Engineering София;

▪️ Мария Андонова – мениджър “Global Virtual Engineering DevNet” в Cisco;

▪️ Красимира Райчева – Country Manager във Visa, Bulgaria;

▪️ Ирина Обущарова – управляващ директор на TrendingTopics.bg;

▪️ Диана Стефанова – управляващ директор на развойните центрове за интегрирани решения на VMware за Европа, Близкия Изток и Африка;

▪️ Никола Янев – ръководител „Маркетинг“ в 11 Ventures;

▪️ Любомила Йорданова – основателна стартъпа PlanA.Earth;

▪️ Мария Константинова – инвестиционен директор в Superhuman Studios;

▪️ Гергана Станчева – съосновател на стартъпа LAM’ON;

▪️ Ева Вучева – съосновател на Kool and Konscious;

▪️ Стефка Цанева – културен мениджъл в „Гьоте институт-България“;

▪️ Албена Баева – български творец, който работи в сферата на интерактивния дизайн, експерименталното видео и пърформанса;

▪️ Антони Райжеков – артист в областта на дигиталните изкуства;

▪️ Сергиу Арделийн – съосновател на Artivive.

По време на втория ни ден ви очакват 4 специални уъркшопа:

▪️ Peace, balance, and self-awareness: mindfulness meditation and yoga practice с Swami Yoga Gagnana;

▪️ My Brain – My Ally: wellbeing in times of transformation с Оля Минева;

▪️ Therapy and meditation through modern dance techniques: movement and music to embody and provide a beat for your vision с Деян Георгиев;

▪️ Wellbeing through our Lifestyle: Integrative practices for health, happiness, and balance through the support of essential oils с Бисерка Янева и Катрин Куцарова.

Включете се и вие във вдъхновяващото преживяване SHEleader@digital 2020!