Startup Europe Week е координирана инициатива на Европейската комисия, която цели да запълни празнина в информираността на предприемачите за условията, предлагани в различните райони на Европа. За разлика от други места по света Европа предлага регионално разнообразие и за това местното управление играе ключова роля в оформянето на европейските стартиращи предприятия с предлаганите рамки за регистриране на фирма, финансиране и данъчни облекчения. Включването на регионите в общ разговор за предприемачеството е важно условие за поддържането на конкурентоспособността и изгрaждането на предприемачески климат в Европа. Startup Europe Week отговаря точно на тази нужда. То е най-голямото предприемаческо събитие в Европа, организирано по модел на подобни събития в Силициевата долина. Между 1 и 5 февруари ще се провеждат събития в повече от 200 града в над 40 страни.

 

София се включва в тази инициатива със Startup Europe Week Sofia, което ще се проведе на 2 февруари 2016 с любезното гостроприемство на VIVACOM Art Hall от 12:00 и ще продължи до вечерта, завършвайки с изложба и неформална част за общуване и създаване на контакти.

 

Програмата предвижда дискусии на разнообразни теми, които запознават посетителите всеобхватно с различни аспекти на бизнес условията в София и България като Европейски и държавни програми за подкрепа на бизнеса, легална рамка за развитие на бизнеса в България и неговата интернационализация, рисков капитал, примери на успешни истории на растеж от идея до успешна компания, социално предприемачество. Участниците във форума са утвърдени  и уважавани представители на всички тези измерения на местната бизнес екосистема.  Събитието ще бъде открито от Ръководителя на представителството на Европейската комисия в България и предвижда директно включване на представител на Европейската комисия. Интересът към Startup Europe Week Sofia е голям. Регистрациите през първия ден на обявяването му са над 150 и броят им постоянно расте. Ние от Български център на жените в технологиите, както и организации като VIVACOM Art Hall, Капитал, CEO Club, Rittal, Sensika, Reddevilcatering, Chipita подкрепят инициативата.

 

Екипът, одобрен от Европейската комисия да организира форумa в София, включва представители на неправителствени организации, младежки инициативи и стартиращи компании. Това са Надя Кръстева – Youth Ambassadors/SOF, Никола Янев – президент на предприемаческата организация Start It Smart и основател на Entrepreneur.bg, Мариана Дамова – основател на „Мозайка„, Анна Дончева от „Тук-Там„, Радостина Ценова представител на Aсоциацията на българските лидери и предприемачи (ABLE) и на БАДРИ, и  Ясен Станчев – основател на „Малките 5„.

 

Ако не сте се включили още в събитието. Направете го скоро.