SHЕleader@dIgital /17-18 септември 2020/ събира в София жени-лидери с решения за ролята на жените в епохата на автоматизация.


 

Съвременният свят разрушава едно по едно всички табута, свързани с ролите на жените в него. Дигитализацията навлиза в политиката, икономиката, изкуството и търси своите професионални творци. Все още битува разбирането, че дигиталните индустрии са “мъжки свят” и жените са плахи да избират кариери в него. Той, обаче, крие огромни възможности за женския талант и се нуждае от него. Водим този разговор със  Саша Безуханова, която е основател и председател на борда на Българския център на жените в технологиите (BCWT). Разговор, който ще продължи през септември на конференцията SHЕleader@ dIgital. Оказва се, че най-подходящото място да се води тази дискусия е София! Защото има един показател, по който България е водеща в ЕС. В нашата страна има най-много жени ангажирани в сектора на информационните и комуникационните технологии (ИКТ)  – 31% в сравнение с другите страни в Европа – средно 16%.

Това мотивира организаторите на конференцията SHЕleader@dIgital за втора година да съберат жени с успешни кариери във високотехнологични компании – да зададат въпросите за това  каква е ролята на жените в автоматизиращия се свят и да дадат отговорите за бъдещото им място в него.

“Конференцията  адресира един по-различен аспект от чисто женско-мъжките роли в професията. В ерата на автоматизацията, в която навлизат  роботизирани системи, много от софтуерните продукти, които се създават от хора, се поемат вече от машини. Експертите твърдят ,че разликата между  мъжете и жените, професионално заети в дигитализиращата се икономика, не само няма да намалее, а ще порасне. В момента и на политическо, и на корпоративно ниво се полагат огромни усилия да бъдат привлечени повече жени в дигиталната индустрия и мотивът за това не е свързан с правата на човека, той е икономически. Само в момента има недостиг на 500 000 инженери в Европа, които да посрещнат днешните нужди на икономиката. Най-близкият ресурс да бъде запълнена тази празнина са  именно  жените, които имат професионални квалификации, но по различни причини  не упражняват професията си.“

Така организаторът на конференцията Саша Безуханова обяснява въпросите, свързани с бъдещето на жените-професионалистки в ерата на автоматизацията, на които участниците във форума ще могат да чуят отговорите.

“Ще ги дадат хора, с чиито биографии показваме, че решения има и успехът е възможен”, допълва Саша Безуханова.

 

Саша Безуханова по време на SHЕleader@dIgital 2019.

Лицата на успеха

Ключовите фигури – участници на SHЕleader@dIgital имат кариери и роли с  международно измерение. Патрон на конференцията е еврокомисар Мария Габриел. В София за форума, чийто партньор е и Министерството на труда и социалната политика, пристигат още – Киара Кораза, която е  изпълнителен директор на авторитетната мрежа на жени в подкрепа на бизнеса и обществото Women’s Forum for the Economy and Society, Борина Андриеу – директор на едно от най-авторитетните архитектурни студиа в Франция. Борина Андриеу е от създателите на Station F– емблематичен  център  на стартъп общността в Европа. Участник  във  форума е и Изабел Шварц, директор на Европейската фондация за култура,

“Това, което ние твърдим е, че в ерата на автоматизацията жените имат да играят значима роля, а ние трябва да създадем средата, така че този капитал да бъде стимулиран, развит и реализиран”, обобщават организаторите и дават петте решения на това свое твърдение.

Отговорите

Участието на жените в deeptech-икономиката

Перспективата е жените не само да бъдат окуражавани да се квалифицират за инженерни функции, но и с автентичния си управленски талант да  участват в развитието и експлоатацията на комплексните софтуерни системи. На форума думата ще имат  няколко такива дами, които ръководят високопрофилни технологични екипи във водещи световни корпорации в дигиталната индустрия – Даниела Иванова – директор във Viber , Лилия Месечкова, която е директор в глобалната компания Progress, Александрина  Гиндева – директор на глобалния хъб на Experian в България. Ще чуем перспективата и на Александър Попов, който ръководи дейността на технологичното звено на Uber.

Неутрално откъм пол образование

Важното е още от най- ранна възраст децата да имат достъп до всички възможности за развитие и знание. Нужно е да положим усилия в семейството и в училището и да престанем да възпитаваме хора с етикети: момичетата – в розово, а момчетата – в синьо. Момичета са добри в бюти индустрията, а момчетата са тежките инженери,” обяснява идеята Саша Безуханова и по този проблем търси погледът на поколение Z.

Предизвикателството е отправено към евродепутата Ева Майдел, която ще отговаря на въпросите на  17-годишната ученичка Божидара Симеонова, която е и от водещите автори в тинейджърската медия Teen Station.

 

SHЕleader@dIgital 2019.

 

Възможностите, които дават новите индустрии, свързани със зелената трансформация на света

Те дават огромни перспективи за развитие и бизнес участие на жените, защото тази нова зона е много близко до чувствителността на жената, до свързаността й със земята .Този панел се нарича ”industry beyond tech” и  участват жени, които работят и създават продукти в зелената икономика.

Креативните индустрии са естествена сцена за женския талант

Тази нова територия, родена от срещата между технологии и изкуство не е натоварена с разбирането за  традиционни мъжко-женски роли в икономиката.

Конференцията ще е сцена  за иновативни артисти като Мария Каракушева- пианист ,композитор и едно от големите нови имена на арт сцената , Албена Баева –световно разпознат експериментален дигитален артист и активист, Роси Гилмар от OK Center Виена.

 

Екипът на SHЕleader@dIgital 2019.

Жените и промяната

Саша Безуханова, която създава и MOVE.BG преди 6 години, e убедена, че живеем във време на тотална трансформация, във време, в което се променят аксиомите на  индустриалния свят и социално-икономическата програма на света. Тези промени, обаче,  произвеждат и доста несигурност в системите. И в това Безуханова вижда специална роля на жените:

“Жените имат инстинкта в такъв тип комплексни ситуации да играят съществена роля, защото като ръководители те са традиционно по-емпатични по отношение на това как управляват екипите си, имат способността да създават баланс в един труден за очертаване път и генерално в бизнеса са по-малко рискови. Времето изисква нов тип лидерство и жените са добре екипирани да поемат такъв тип функции. С SHЕleader@ dIgital ние показваме  лицата и даваме някои от отговорите за успех в този трансформационен период.”

И още един отговор

Днес женските списания ни дават безброй бързи рецепти за успех, но отговорите за бъдещето на жените в автоматизирания свят не са така лесни. Саша Безуханова дава  още един на въпроса ми какво ще посъветва младите момичета, които имат амбицията да успеят в тази сфера. И отговорът за някои може да се стори изненадващ:

“Препоръчвам на жените да излязат от панталоните и да не прикриват женствеността си и женския си инстинкт, защото той е капитал, той помага и на компаниите да се развиват. Успешните екипи са балансираните екипи, където и мъжката и женската перспектива са еднакво застъпени. Старите модели на мислене трябва да се преодолеят със съучастието на всички – това изисква разбиране от тези, които управляват  компаниите, изисква подкрепа от партньора в семейството, изисква чувствителност от обществото”.

В деня на пролетното равноденствие ви очаква втори специален ден, в който участниците ще могат да настроят фините струни на душата си и да се заредят с положителна енергия: йога, медитация и разговори със специалисти психолози ще направят този ден истинско духовно изживяване.

 

Искаш ли да бъдеш и ти част от промяната и разговора за ролята на жените в автоматизиращия се свят? Стани част от SHЕleader@dIgital.

 

Интервюто взе Милена Цветанска от MOVE.BG, които са за втора поредна година партньор на SHELeader.