Лидери в дигиталната индустрия от България, Европа и САЩ ще участват в международната конференция SHEleader@digital 2020 на 17-ти и 18-ти септември в София.

Eдно специално събитие наближава: второто издание на международната конференция SHEleader@digital 2020. Тази година форумът, който ще се проведе на 17-ти и 18-ти септември в София, ще бъде посветен на ролята на жените в епохата на автоматизация. Бизнес-лидери, новатори от сферите на зелените проекти и изкуството, както и политически представители се срещат в България, за да дадат отговори на ключови въпроси, свързани с ролята на жените в дигиталната трансформация: как автоматизацията променя бизнеса и какво е мястото на дамите, защо няма достатъчно жени в дълбоките технологии (deep tech) и дигитално-свързаната икономика и как да променим това, какви са индустриите на бъдещето и какво е образованието на Новото време.

SHEleader@digital 2020

Конференцията се организира от Българския център на жените в технологиите (BCWT) и MOVE.BG в партньорство с Министерството на труда на социалната политика. Събитието е под патронажа на Мария Габриел, еврокомисар за иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж.

Тази година SHEleader@digital ще се проведе в рамките на два дни, като първият е самата конференция, а по време на втория ще се организират уъркшопи и пазар на идеи. По време на конференцията ще бъде осигурен превод от английски на български и от български на английски език. Официални партньори на събитието са: World Bank, Visa, Dell, VMware Bulgaria, Cisco, Progress, Uber, Lidl Bulgaria, Experian Bulgaria и HeleCloud.

Първоначалните дати за SHEleader@digital 2020 бяха обявени за месец март, но заради коронавируса конференцията беше отложена за септември месец.

„Глобалното предизвикателство коронавирус е не само заплаха, но и възможност за обединяване на колективните усилия на обществото и за израстване на личната отговорност на всеки. Сега е време, когато новаторските решения трябва да са по-силни от страха, а съпричастността да побеждава малодушието. С това убеждение и с осъзнаване на нашата отговорност и принос решихме да отложим провеждането на конференцията SHEleader@digital,“ споделиха от BCWT.

Седем отговора

България е лидер Европейския съюз по участие на жени в сектора на информационните и комуникационните технологии и затова на страната ни приляга да домакинства подобен международен разговор. В същото развитието на технологиите и периода на фундаментална трансформация, в който живеем, поставя редица предизвикателства, които трябва да бъдат адресирани в спешен порядък.

SHEleader@digital 2020 ще се фокусира върху седем перспективи за приносно участие на жените в икономическите процеси на утрешния ден. Форумът застъпва тезата, че жените могат да играят ключови роли в управлението на deep tech икономиката не само с инженерни, но и с управленски функции. А също и че те имат потенциала и таланта да поемат все повече лидерски роли в индустриите на бъдещето и в тези, свързани със зелената трансформация.

В рамките на събитието ще бъде дискутирано и участието на жените-творци на новата територия, родена от срещата между технологии и изкуство, която е по-малко натоварена с разбирането за традиционните мъжко-женски роли.

“Трансформиращият се дигитално-свързан свят, в който живеем, изисква колективния интелект и професионалния принос на всички талантливи жени и мъже, които поемат лидерството да експериментират с иновативни идеи и да утвърждават нови решения. Жените имат да играят още по-значима роля от днешната с участието си в дигиталната икономика на Европа и света,” заяви Саша Безуханова, основател на MOVBE.BG и BCWT.

SHEleader@digital среща жени – лидери от Европа, за да намерим заедно решенията на този дисбаланс, да потърсим измеренията на автентичността на женското лидерство и да хвърлим мост към новата генерация жени-предприемачи.”

Саша Безуханова по време на първото издание на SHEleader@digital.

Програмата

Първият ден включва седем специални формата, по време на които участниците ще имат възможността да чуят перспективите и да дискутират заедно с 28 участници, представители на разностранни сфери, обвързани с високи технологии, изкуство и лидерство – ролята на жените в дигитално-свързаната икономика на бъдещето.

SHEleader@digital 2020 ще започне с официалното откриване, което ще бъде направено от Саша Безуханова, а след това встъпителни думи ще произнесе еврокомисар Мария Габриел. Киара Кораза, изпълнителен директор на авторитетната мрежа на жени в подкрепа на бизнеса и обществото Women’s Forum for the Economy and Society, ще сподели какво е бъдещето на жените в епохата на автоматизация. SHEleader@digital 2020 ще започне в 10:00 часа на 17 септември със специална арт част: изпълнение на Мария Каракушева и Иван Шопов.

Първи ден

10:00-10:45 Официално откриване

10:45-11:30 Дигитален панел, посветен на привличане на повече жени в сектора на дълбоките технологии. В него ще се включат:

 • Даниела Иванова – директор “Бизнес развитие” за Централна и Източна Европа в Rakuten Viber;
 • Лилия Месечкова – старши директор “Софтуерно инженерство” в Progress;
 • Александрина Гиндева – ръководител на глобалния хъб за доставки в Experian;
 • Александър Попов – Site Lead в Uber Engineering София;
 • Мария Андонова – мениджър “Global Virtual Engineering DevNet” в Cisco.

Модератор: Жанет Тодорова – ръководител “Разрастване” във Founder Institute.

11:30:12:00 Кафе-пауза

12:00-13:00 Женското лидерство не е риск, а решение във време на трансформация: 4 вдъхновяващи речи по пет минути плюс лидерски панел:

 • Зорница Русинова – заместник-министър на труда и социалната политика;
 • Катерина Атанасополус – регионален маркетинг директор за Централна и Източна Европа в Dell Technologies;
 • Ирма Менцер – ръководител на ИТ центъра за споделени услуги на World Bank Group; в София
 • Диана Стефанова – управляващ директор на развойните центрове за интегрирани решения на VMware за Европа, Близкия Изток и Африка.

Модератор: Ирина Обущарова – управляващ директор в TrendingTopics.bg.

13:00-13:15 Въздействие чрез технологии – как да има повече жени-основатели на компании

 • Разговор между Рейчъл Шепърд, мениджър “Глобален маркетинг” във Founder Institute и Никола Янев, ръководител “Маркетинг” в 11 Ventures.

13:15-14:15 Обяд

14:15-14:30 Поколението Z променя играта -какви умения са необходими в ерата на автоматизация:

 • Ева Майдел, евродепутат, отговаря на въпросите на 17-годишната Божидара Симеонова от ученическата медия Teen Station

14:30-15:15 Отвъд технологиите – създаването на устойчиво бъдеще. Тази част включва:

14:30-14:40 Презентация на Борина Андриеу, един от създателите на Station F– емблематичен център на стартъп общността в Европа.

14:40-15:15 Зелен панел с участието на:

 • Борина Андриеу – която е също и управляващ директор на Wilmotte & Associés;
 • Мария Константинова – инвестиционен директор в Superhuman Studios;
 • Гергана Станчева – съосновател на стартъпа LAM’ON;
 • Злателина Бежева – съосновател на FruDaDa.

Модератор: Ева Вучева – съосновател на Kool and Konscious.

15:15-16:00 Арт панел: дигитално изкуство – новата точка на срещане:

 • Изабел Шварц, директор на Европейската фондация за култура;
 • Мария Каракушева – композитор и пианист;
 • Роси Гилмор – дигитален артист, програмист и арт обучител;
 • Албена Баева – български творец, който работи в сферата на интерактивния дизайн, експерименталното видео и пърформанса.

Модератор: Стефка Цанева – културен мениджър в Гьоте-институт България.

16:00 Закриваща сесия:

 • Сътрудничество – как да хакнем дигиталния свят с женственост.

По време на целия първия ден наши гости ще бъдат и новаторите от организацията “Конгломерат”. Те ще представят елементи от своя интерактивен високотехнологичен павилион, който прослави България по време на Пражкото квадрианале миналата година.

Втори ден

Вторият ден от конференцията е посветен на менталното здраве и как да запазим баланса между семейството и работното напрежение. Mindfulness, медитация, терапия с благодатни есенции, що е то smart food и още много полезни практики ще имат възможност да научат участниците на 17-ти септемви в Coworking by MOVE.BG.

В 09:30 ще започнат пет уъркшопа:

  • Спокойствие, баланс и самоусъвършенстване: #mindfulness медитация и йога практика с Гергана Захариевасвами Йога Гяна, съосновател на Българската йога асоциация.
  • Моето съзнание-моят приятел: #wellbeing във време на трансформация с Олга Минева, психолог и организационен консултант;
  • Обнови своя мироглед: #mindsetdesign и трансформационен уъркшоп с Карина Карагаева, сертифициран корпоративен обучител и mindset designer в Human Business Studio;
  • Терапия и метидация чрез техниките на съвременния танцДеян Георгиев, български танцьор, хореограф и актьор, ще представи движения и музика, които събират и осигуряват най-добрия #beat за вашето въображение;
  • #wellbeing през нашия лайфстайл: интерактивни практики за здраве, щастие и баланс с помощта на етерична масла с Бисерка Янева и Катрин Куцарова.

Всеки от уъркшопите ще има по две сесии – от 09:30 до 10:30 и от 10:45 до 11:45, а  след това ще има #smartfood обяд от веган кухнята Posta. Втората част на деня ще започне в 13:00 часа с пазар на идеи: отворено пространство, където всеки може да се включи, а наш пътеводител ще бъде Ивана Ганчева, #inspiringleader – #ideasfair ще продължи до 16:00 в залата на Leanplum в ЦУМ.

Включи се и ти в SHEleader@digital 2020! Стани част от промяната!